Letenky, pikantní zákulisí i vlivný advokát. Kolem šéfa Autoklubu to vře. Zdroje promluvily

18.08.2024 11:46 | Kauza

Kolem Autoklubu ČR, zájmové organizace čerpající od státu dotace v průměrné výši 60 milionů korun ročně, prý krouží státní kontroly. Média už dříve upozornila na nesrovnalosti a nutnosti vrátit část dotace. ParlamentníListy.cz získaly další materiály a výpovědi. V nich se vše schází v osobě šéfa Autoklubu Jana Šťovíčka, včetně pikantních podrobností souvisejících s jeho rozvodem. V celém příběhu je nejen brutální spor o výchovu dětí, ale dokonce i epizoda s lahví šampaňského, rozbitou o hlavu.

Letenky, pikantní zákulisí i vlivný advokát. Kolem šéfa Autoklubu to vře. Zdroje promluvily
Foto: FB Autoklub ČR
Popisek: Autoklub ČR

Není tomu tak dávno, co se mediální pozornost zaměřila na veřejně nepříliš známou postavu Jana Šťovíčka, šéfa Autoklubu České republiky. Šlo o nucené vrácení dotací a pochybnosti nad hospodařením autoklubu.

Autoklub ČR, po listopadové revoluci nově zřízená organizace, dostává v současné době od státu zhruba 60 milionů korun ročně. Počátkem července informoval deník MF Dnes, že spolek musel část poskytnuté dotace vrátit.

Důvod je prostý. Peníze totiž mají být určeny k přerozdělení na motoristický sport. Jenže předáci Autoklubu z části takto získaných peněz z kapes daňových poplatníků platili vlastní letenky, ohňostroj nebo pronájem aut.

„Autoklub vrátil část z poskytnuté dotace, a to ve výši 1 953 510 korun. Důvodem bylo neoprávněné použití části finančních prostředků,“ citovala MFD ve svém článku Vojtěcha Panáčka z Národní sportovní agentury. Její kontroloři kupříkladu odmítli, že ze státní dotace využil Autoklub 221 tisíc korun na letenky. 

Zajímavé je, že se Národní sportovní agentuře nepodařilo zjistit, jaké letenky, kam a za jaké sumy jednotlivě byly takto proplaceny. Autoklub to totiž odmítá sdělit.

Hospodaření Autoklubu ČR obecně řeší některá média, ale prý i státní kontrola, delší čas. Otazníky mají viset nad tím, jakým způsobem a komu vůbec spolek desítky milionů, které získává od státu, rozděluje. Dříve prý bylo zcela běžné, že Autoklub zveřejňoval přehled, komu tato podpora šla. Nyní už ne. 

Důvěryhodné zdroje, které mají či v minulosti měli blízko k Autoklubu, se shodují na tom, že změny poměrů nastaly s příchodem Jana Šťovíčka do vedení organizace.

„Autoklub pod jeho vedením se naprosto vymkl kontrole členů širšího vedení. Prezídium vůbec netuší, jak organizace hospodaří. Můžete se ptát, jak je to možné. Pan Šťovíček si totiž tyhle záležitosti převedl do vlastní advokátní kanceláře a všechno jede zcela mimo kontrolu prezídia. Situace je dlouhodobě neudržitelná hlavně pro stát, který Autoklub štědře léta podporuje, respektive mu poskytuje dotace v řádu vyšších desítek milionů ročně a absolutně netuší, kde ty peníze nakonec skončí,“ prozrazuje redakci dobře obeznámený zdroj.

Podle jeho slov má v současné době Šťovíček coby prezident v Autoklubu neotřesitelnou pozici, která má být daná i podporou v politickém zákulisí. „Stojí za ním někteří mocní lidé. Například jistý advokát, který byl dříve spojený s Bohuslavem Sobotkou a dnes se přisál na některé lidi z okolí premiéra Fialy. Jeho jméno asi dobře znáte, je to Radek Pokorný. Zřejmě i proto se pan Šťovíček cítí silný a lidé z Autoklubu se proti němu bojí jít,“ podotýká tentýž zdroj.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Neznám situaci v Autokubu, pokud je pravda to, co se v článku píše, je tam mnoho nedobrého. A pokud se, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejmc , 18.08.2024 12:15:45
ptáme, co má situace společného s jinými podobnými případy kdekoli ve společnost v jakékoli formě spolčování, je tu jedna společná okolnost. DOTACE. Kde jsou dotace, tam je rozkrádání, neoprávněné používání peněz pocházejících od daňových poplatníků, nehospodárnost, plýtvání.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Dotaz na finance Marka Hilšera skončil útokem jeho manželky

4:38 Dotaz na finance Marka Hilšera skončil útokem jeho manželky

Založil senátor Hilšer účelově vlastní politické hnutí kvůli tomu, aby od státu kromě senátorského p…