Voličů jak do mariáše. Akce Petra Fialy: Jiná. Hodně jiná

09.09.2021 11:07 | Reportáž

„Nikdy, nikdy, ale ani náhodou, se lidem nežilo tak dobře, jak se jim žije v západní demokracii. Nikdy nebyli tak zabezpečeni,“ pronesl předseda ODS a lídr SPOLU Petr Fiala při akci na zámku Nebílovy jižně od Plzně. Účastníků bylo asi 30, z toho si valná většina tykala, družila se, byla dobře oblečena a budila dojem, že jde o straníky či jiné „příslušníky“ kampaně. Místní, které by kandidát na premiéra mohl přesvědčovat, by šli spočítat na prstech jedné ruky. Akce měla formát talk show, kterou s Fialou vedl muzikant, hráč na hoboj Vilém Veverka.

Voličů jak do mariáše. Akce Petra Fialy: Jiná. Hodně jiná
Foto: Václav Fiala
Popisek: Petr Fiala a Martin Baxa

Nechyběl ani plzeňský primátor Martin Baxa. Veverka v diskusi představoval obyčejného občana, byť si v žertu za smíchu přítomných pochválil sako, které má prý lepší než Václav Moravec. Další zajímavostí a náhodou byl fakt, že správce zámku, kastelán Fiala, je nejen jmenovec, ale také je stejně starý jako předseda ODS. Diskusi avizovala na sociálních médiích ODS jako svoji oficiální akci.

Pokorní politici

Po půlhodince hudebního představení začala diskuse, do které poměrně dlouho a intenzivně vstupoval právě hobojista Veverka.
„Legitimita politika je, že může pracovat. Je dána tím, že získá důvěru, je zvolen, reprezentuje ostatní v určitých rozhodnutích, a těm se také zodpovídá. Jiná forma legitimity v parlamentní a zastupitelské demokracii ani nemůže být,“ uvedl Petr Fiala. „Se vší pokorou tedy říkám – pokud máme spravovat veřejné věci, tak je to jen díky tomu, že nám lidé dají svoji důvěru. Nemůžeme ale rozhodovat všichni o všem. Jsou tu určité tendence, ale jako politolog tomu nevěřím a ani si nemyslím, že by to bylo dobré,“ řekl Fiala k referendu. „Není ani čas, aby se všichni těmi věcmi do detailu zabývali. Není důvod, abychom všichni v každé chvíli rozhodovali o všem, a proto si volíme reprezentanty, kteří to nějakým způsobem dělají za nás.“

Hobojista Veverka s předsedou Petrem Fialou. Foto: Václav Fiala

Referenda netřeba

„Nyní je hrozná móda říkat, že bychom mohli všichni rozhodovat a bylo by nějaké každodenní referendum. To by nefungovalo. I přímá demokracie, jak ji třeba známe z některých antických států nebo ze Švýcarska, funguje spíše v menších komunitách. Ale nikde na světě to nefunguje, jak jsem uvedl. Takže musíme si vybírat reprezentanty, kterým věříme a kteří politiku dělají ne ani tak za nás, ale pro nás, kteří tu politiku chápou jako povolání a zodpovídají se těm, které reprezentují,“ pokračoval profesor Fiala. „Je to veřejná služba, opravdu služba spoluobčanům, kteří mi dají důvěru, abych za ně některé věci vyřešil.“

Pak pokračoval: „Chtěl bych říci několik vět, které nejsou populární, ale pravdivé. Jednak génius průměrnosti. To bylo použito na Hitlera a šéfy nacistického Německa. To nás vede k myšlence, zda si v té demokratické cestě lze zvolit demokraticky tyrany a špatné vládce. Na čem vždy záleží, je vůle společnosti, jakou chceme mít zemi a její reprezentanty a na kolik jim záleží na kvalitě, kultivovanosti, demokratičnosti. Byl to myslím Masaryk, který to řekl – ale bylo více myslitelů, kteří toto řekli, že každý národ má vládu, kterou si zaslouží. My si volíme ty lidi a na nás záleží, jaké to tady bude. To bych chtěl zdůraznit – váš hlas má váhu. Když se na to vykašlete a necháte to na druhých a dost se nesnažíte, tak to nikdy nemůže být dobré.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

12:01 Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

Senátor Marek Hlišer, který by si svůj mandát rád zajistil pro dalších šest let, vytahuje ve finále …