Výčitka Kubicemu a Vondrovi: Papalášové, skrýváte informace o kmotrech

26.11.2012 6:10 | Zprávy

Budou zpravodajské služby spolu s poslanci kontrolovat i důvěryhodní a respektovaní zástupci veřejnosti? Vláda řekla poslaneckému návrhu, který to chce umožnit, jasné ne, ale definitivně rozhodne parlament.

Výčitka Kubicemu a Vondrovi: Papalášové, skrýváte informace o kmotrech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Představitelé platformy Vraťte nám stát, která vznikla letos na jaře jako reakce na úniky odposlechů BIS týkajících se primátora a poslance Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem a která pak přišla s návrhem na účast občanů – neposlanců v parlamentních vyšetřovacích komisích, jsou postojem vlády zklamáni. „Vláda, která si říká protikorupční, ukázala, že nechce vyšetřovat propojení kmotrů a organizovaného zločinu na politiku,“ řekl ParlamentnímListům.cz sociolog Ivan Gabal.

Nejvíc mrzí postoj Schwarzenberga, Vondry a Kubiceho

Odmítnutí Nečasova kabinetu je podle Ivana Gabala o to smutnější, že proti návrhu se postavili i ministři Karel Schwarzenberg, Alexandr Vondra a Jan Kubice, kteří vyšli z prostředí Charty 77 a Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva. „Je pro mne deziluze, že bohužel zapomněli na dobu, kdy se zasazovali za prosazování kontrolní a demokratické role občanů a občanských organizací,“ řekl Gabal, který prý návrh osobně vysvětloval předsedovi TOP 09 a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Postoj vlády považuje iniciativa za hloupý, nedůstojný a nebezpečný. „Je to takové papalášské bohorovné odmítnutí, ani se neobtěžovali argumentovat,“ stěžuje si Gabal.

Vyšetřovací komise složené z poslanců jsou k ničemu, nic nevyšetří

„Vláda jednoduše nechce, aby se prostřednictvím důvěryhodných a respektovaných osobností mohla veřejnost dovědět, jak a zda vůbec ústavní činitelé konají v reakci na informace BIS o prorůstání mafie do státního aparátu,“ tvrdí Ivan Gabal. Nejvyšší ústavní činitelé totiž dostávají od BIS pravidelně zprávy, v nichž upozorňuje, že „dochází k prosazování partikulárních zájmů prostřednictvím nestandardního ovlivňování rozhodování orgánů státní správy, samosprávy a justice. Takové případy přispívají k podrývání důvěry občanů ve veřejné instituce, což v konečném důsledku ohrožuje samy demokratické základy právního státu“.

Parlamentní komise s účastí občanů se po roce 1989 osvědčily

Přitom parlamentní komise s účastí občanů se osvědčily už na počátku 90. let minulého století, kdy úspěšně vyšetřovaly zásah na Národní třídě nebo okolnosti smrti politického vězně Pavla Wonky. Od té doby, kdy jsou komise složeny jen z poslanců, podle advokátky Hany Marvanové z Veřejnosti proti korupci už nikdy nic nevyšetřily, protože nelze očekávat od těch, kteří jsou pravděpodobně napojeni na korupční chobotnici, že budou vyšetřovat sami sebe. Proto považuje zřízení komise zaměřené na činnost politiků bez zastoupení občanu za zbytečné.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Kývnete na nabídku ANO?

Kdybyste šel do koalice s ANO tak byste byl přeci nejen hejtman, ale koalice by měla přeci i víc mandátů, takže je to logické. I jinde se přeci ODS spojuje s ANO. Tak proč ne? A jak vlastně hodnotíte celkově váš výsledek ve volbách? Dřív tu ODS dominovala, nemyslíte, že kdybyste nekandidovali v koal...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

4:45 Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

Mají veřejnoprávní média aktivně vystupovat proti dezinformacím? Vládní návrh novely zákona o veřejn…