ČEZ: 280 členů má Evropská průmyslová aliance pro malé modulární reaktory

28.09.2024 14:55 | Tisková zpráva

Číslo týdne

ČEZ: 280 členů má Evropská průmyslová aliance pro malé modulární reaktory
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Malé modulární reaktory (SMR) jsou pokročilé reaktory o výkonu až několika stovek megawattů, které mají ve srovnání s konvenčními jadernými bloky menší rozměry. Podle aliance ztělesňují inovativní bezpečnostní prvky, které otevírají cestu pro integraci jaderných technologií do nových průmyslových aplikací, a zvyšují tak jejich atraktivitu pro investory.

To potvrzuje i tento týden vydané prohlášení 14 finančních institucí (mimo jiné například Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Rothschild & Co, nebo Societe Generale), v němž vyjadřují podporu dlouhodobých cílů růstu globální výroby jaderné energie a rozšíření širšího jaderného průmyslu s cílem urychlit energetickou transformaci.

V plánu až ztrojnásobit celosvětovou jadernou kapacitu do roku 2050, který oznámili světoví lídři na loňské klimatické konferenci OSN, mají hrát malé modulární reaktory významnou roli. O významu, jaký věnují energetické společnosti rozvoji malých modulárních reaktorů, svědčí mimo jiné i aktivity Skupiny ČEZ. První modulární reaktor plánuje Skupina ČEZ postavit poblíž jihočeské Jaderné elektrárny Temelín v první polovině 30. let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Česká pošta: Domovní box od Balíkovny, ideální řešení pro všechny zásilky u vašeho domu

22:08 Česká pošta: Domovní box od Balíkovny, ideální řešení pro všechny zásilky u vašeho domu

Balíkovna přichází na trh s novým produktem. Domovní box pro rodinný dům je jednoduchý způsob, jak s…