ČNB: Zlatá obchodní mince s motivem svatého Václava

16.09.2024 16:15 | Tisková zpráva

Česká národní banka (ČNB) vydává historicky první českou obchodní minci, český dukát. Nese motiv svatého Václava a nepřímo odkazuje na svatováclavské dukáty emitované v počátcích Československa. V prodeji bude od 17. září.

ČNB: Zlatá obchodní mince s motivem svatého Václava
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Na lícní straně zlatého jednodukátu je zobrazen český lev a název státu „Česká republika“ prokládaný symbolikou lipových lístků. Na rubové straně je portrét svatého Václava s přilbou a texty „SVATÝ VÁCLAVE NEDEJ ZAHYNOUTI NÁM I BUDOUCÍM“ a „ČESKÝ DUKÁT“. Podobu mince pro ČNB navrhl akademický sochař Vladimír Oppl.

Ražba zlatých dukátů má na českém území dlouhou tradici, ČNB na ni nyní navazuje. „Vydáním českých dukátů připomínáme úspěšnou emisi svatováclavských dukátů, ražených od roku 1923 z popudu prvního československého ministra financí Aloise Rašína. Sloužily mimo jiné jako prostředek ukládání úspor obyvatel do zlata a často i jako dárek nejbližším. Později se v tuzemsku zařadily mezi nejoblíbenější sběratelské mince,“ říká členka bankovní rady České národní banky Karina Kubelková s tím, že kromě názvu spojuje dnešní a prvorepublikový dukát také známý citát ze svatováclavského chorálu na rubu mince.

ČNB vydává 35 tisíc jednodukátů v běžném provedení vyrobených ze slitiny obsahující 9861/9 dílu zlata a 138/9 dílu mědi. Ryzost a rozměry jsou stejné jako u svatováclavského jednodukátu z roku 1923. Každá mince váží 3,49 g a má průměr 19,75 mm. Dukáty vyrazila Česká mincovna, a. s., v Jablonci nad Nisou.

Dukát lze zakoupit u smluvních partnerů ČNB, centrální banka přímý prodej numizmatického materiálu veřejnosti nezajišťuje. Obchodní mince nemá určenou nominální hodnotu a není tedy zákonným platidlem České republiky. Prodejní cena se odvíjí zejména od nákladů na ražbu a od hodnoty zlata.

Podobu dukátu vybrala ČNB na základě výtvarné soutěže. Zúčastnilo se jí 17 výtvarníků, kteří předložili celkem 22 návrhů. Návrhy vyhodnotila komise pro posuzování návrhů na české peníze, která doporučila k realizaci návrh Vladimíra Oppla. Rozhodnutí komise následně potvrdila bankovní rada ČNB. Více informací o numizmatických emisích ČNB je k dispozici na webu ČNB.

Historie dukátu
Dukát je označení tradičních českých zlatých mincí, ražených na českém území od doby Lucemburků. Na návrh československého ministra financí Aloise Rašína došlo k renesanci dukátu a znovuobnovení jeho ražby ve státní režii v roce 1923. Ústřední postavou těchto zlatých obchodních mincí se stal svatý Václav, podle kterého se mince nazývaly svatováclavské dukáty. Poslední svatováclavské dukáty byly vyraženy v roce 1951.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

VZP: Kyberšmejdi hledají nové dno, podvodné SMS míří do povodní zasažených oblastí

22:28 VZP: Kyberšmejdi hledají nové dno, podvodné SMS míří do povodní zasažených oblastí

Všeobecná zdravotní pojišťovna upozorňuje na opětovné rozesílání podvodných zpráv, které vzbuzují do…