České dráhy: Průběžná valorizace zvedne jízdné pro rok 2025 o 4,9 procenta

28.09.2024 7:14 | Tisková zpráva

Princip průběžné valorizace jízdného ve vlacích Českých drah o inflaci v uplynulém roce zvýší základní kilometrický tarif a nabídky z něj odvozené v průměru o 4,9 %. Úprava tarifu reflektuje inflaci a zvyšování nákladů za uplynulých 12 měsíců.

České dráhy: Průběžná valorizace zvedne jízdné pro rok 2025 o 4,9 procenta
Foto: red
Popisek: ČD - logo

U dospělé osoby bez slevy se jízdné na kratší vzdálenosti zvýší většinou o 1 až 5 korun, což je hodnota pro nejčastější cesty v základním tarifu. Změny v kilometrickém tarifu Českých drah odpovídají inflační úpravě u Systému jednotného tarifu a jízdenek OneTicket. V rámci modernizace flotily České dráhy letos plánují nasadit až 140 nových vlaků, což přinese více než 22 tisíc nových míst k sezení pro cestující.

České dráhy upraví své kilometrické tarify a z nich odvozené nabídky k obvyklému termínu, kterým je zavedení nového jízdního řádu 2025. V letošním roce budou nové tarify platit od 15. prosince 2024. Až do 14. prosince 2024 lze zakupovat jízdenky a další nabídky za aktuální ceny, a to i v předprodeji 60 dní.

Více pohodlí a lepší služby

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 3961 lidí

Zároveň začne platit nový jízdní řád 2025, ve kterém budou plně nasazené desítky nových vlaků RegioPanter a RegioFox, které nabízejí novou kvalitu cestování na regionálních linkách ve většině krajů České republiky. České dráhy tak podstatně rozšiřují kvalitu služeb díky moderním, klimatizovaným a bezbariérovým vlakům, ve kterých mají cestující k dispozici také palubní Wi-Fi síť, elektrické zásuvky a USB konektory pro dobíjení cestovní elektroniky a další bonusy. Vylepší se také řada dálkových vlaků díky nasazení prvních souprav ComfortJet a nasazením moderních klimatizovaných vozů na další vnitrostátní rychlíky.

Ekologicky výhodněji

České dráhy se zaměřují z hlediska ekologie a digitalizace na zákazníky s virtuální In Kartou. Pro zákazníky, kteří využívají virtuální In Kartu v mobilním telefonu anebo využívají síťové jízdenky IN 100 a IN Business se cena zákaznických aplikací nezmění. K 15. prosinci však dojde k navýšení cen některých aplikací na In Kartě v případě, že je cestující využívá na plastové kartě. Toto zvýšení bude zpravidla o 100 Kč u aplikací s jednoletou platností a o 200 Kč s tříletou platností. Úprava ceny aplikací na plastové In kartě reaguje na poslední úpravu v prosinci 2022.

Podobně dojde k úpravě časových doplatků do 1. třídy a cen síťových vnitrostátních jízdenek. Ceny těchto produktů se upravovaly naposledy v prosinci 2021, resp. 2022, tedy před 3, resp. před 2 lety. Například cena měsíčního doplatku do 1. třídy se zvýší z 990 na 1 190 Kč, cena celostátní Skupinové víkendové jízdenky pro až 5 osob, z toho pro 2 osoby starší 15 let, se zvedne ze současných 899 na 999 Kč a cena celodenní síťové jízdenky, kterou lze využít v jakýkoliv den v roce, se zvýší z 699 na 799 Kč. Ke změně ceny však nedojde u nabídek, jejichž ceny se v uplynulém období upravovaly, např. u Jízdenky na léto, a cena tedy zůstává stejná.

Čím dříve koupíte, tím levněji pojedete

Akviziční nabídky řízené dynamickou cenotvorbou, jedná se hlavně o vnitrostátní Vázané jízdenky a mezinárodní Včasné jízdenky Evropa, budou jako dosud reagovat na více faktorů a jejich ceny se neřídí jen výší meziroční inflace. Aktuální cena ve chvíli prodeje je vždy zveřejněna v e-shopu Českých drah a vychází např. z poptávky po cestování na dané relaci, z časové polohy vlaku (vlak ve špičce / mimo špičku) a dalších obchodních podmínek. Stále však platí pravidlo „Čím dříve koupíte, tím levněji pojedete“.

V souvislosti se změnou Cenového výměru MF ČR a státní regulace slev dochází ve vozech 1. třídy ve vnitrostátní přepravě k ukončení bezplatné přepravy dětí do 6 let a průvodců osob s průkazem ZTP/P. Tito cestující budou od 15. prosince přepravováni v 1. třídě za plnou cenu, pokud neprokáží nárok na některou z nabízených komerčních slev Českých drah.

V souvislosti s novým jízdním řádem 2025 dojde od 15. prosince 2024 i k dalším dílčím úpravám Smluvních přepravních podmínek a tarifu Českých drah. Cestujícím doporučujeme seznámit se předem s příslušnými podmínkami a tarify. Ty budou publikovány před zahájením své platnosti např. na webu Českých drah v sekci “Čím se řídíme“ (ZDE).

Cestující ve vlacích Českých drah využívají také další typy jízdného, jako jsou nabídky Systému jednotného tarifu One Ticket a podle místní příslušnosti také tarify různých integrovaných dopravních systémů. Podmínky a ceny u těchto tarifů se řídí pokyny jejich zřizovatelů a jsou zpravidla vyhlašovány na jejich webových stránkách.

tab

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

České dráhy: Průběžná valorizace zvedne jízdné pro rok 2025 o 4,9 procenta

7:14 České dráhy: Průběžná valorizace zvedne jízdné pro rok 2025 o 4,9 procenta

Princip průběžné valorizace jízdného ve vlacích Českých drah o inflaci v uplynulém roce zvýší základ…