Český statistický úřad: Výdaje na výzkum a vývoj v Česku loni vzrostly

23.10.2024 16:08 | Tisková zpráva

Na výzkum a vývoj bylo v Česku v roce 2023 vynaloženo téměř 140 miliard korun, tedy o zhruba 5 procent meziročně více. Celkový počet výzkumných a vývojových pracovníků se v posledních třech letech pohyboval okolo 123 tisíc osob.

Český statistický úřad: Výdaje na výzkum a vývoj v Česku loni vzrostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Výdaje na výzkum a vývoj v Česku v roce 2023 meziročně vzrostly o 4,8 % na 139,7 miliardy korun. Meziročně však došlo k poklesu těchto výdajů ve vztahu k hrubému domácímu produktu, a to z 1,89 % v roce 2022 na 1,83 % v roce 2023. Průměr EU v podílu výdajů na výzkum na HDP se v letech 2020 až 2022 pohyboval okolo 2,3 %.

„Z veřejných domácích a z veřejných zahraničních zdrojů, zahrnujících především dotace EU, se v roce 2023 vynaložilo na výzkum a vývoj v Česku celkem 50,1 miliardy korun. Podpora z veřejných zdrojů vzrostla meziročně o 0,5 %. Na vládní a vysokoškolský sektor připadlo z této částky 42,1 miliardy korun, podnikový výzkum a vývoj získal 6,9 miliardy a zbylých 1,1 miliardy korun směřovalo na výzkum v soukromých neziskových institucích,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 1607 lidí

V podnikatelském sektoru bylo v roce 2023 vynaloženo na výzkum a vývoj celkem 90,4 miliardy korun. Na podniky tak připadaly dvě třetiny z celkových výdajů na výzkum a vývoj v Česku. Meziročně se v nich výdaje na tuto činnost navýšily téměř o 5 miliard korun, které byly použity na mzdy. Ve vládním a vysokoškolském sektoru došlo k nárůstu o 700 milionů korun. Dohromady se v těchto dvou sektorech vynaložilo v roce 2023 na výzkum a vývoj celkem 48 miliard korun, z toho 25 miliard korun v oblasti přírodních věd.

Stále větší roli v podnikovém výzkumu a vývoji v Česku hrají podniky pod zahraniční kontrolou. Celkem tyto podniky v roce 2023 vynaložily na výzkum a vývoj 58,9 miliardy korun, tedy o 4,4 miliardy více než v roce 2022. Nejvíce podniků pod zahraniční kontrolou provádějících v Česku výzkum a vývoj má vlastníka v Německu nebo ve Spojených státech. „Firmy pod zahraniční kontrolou s německým vlastníkem vynaložily v roce 2023 za výzkum a vývoj na území Česka téměř 21 miliard korun, přičemž nejdůležitějším odvětvím byl automobilový průmysl. Americké firmy u nás do výzkumu investovaly 19 miliard korun, a to především v oblasti informačních technologií,“ doplňuje Marek Štampach z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Počet pracovníků ve výzkumu a vývoji poslední tři roky stagnuje. V roce 2023 tuto činnost v Česku vykonávalo celkem 122,9 tisíc zaměstnanců. V přepočtu na plné úvazky strávené výzkumně-vývojovou činností se jednalo o 85,5 tisíce osob, z nichž 60 % pracovalo v podnicích, 23 % ve vysokoškolském sektoru a 16 % ve vládním sektoru.

Podrobné údaje naleznete na webu ČSÚ v aktualizovaných tematických časových řadách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Martin Kupka byl položen dotaz

digitalizace

Chcete vyhlásit nové výběrové řízení na digitalizaci stavebního zákona, ale nějak jste zapomněl říct, kdo bude platit tu předchozí?? A protože to byl průšvih celé vlády, měla by to i zaplatit. Třeba z těch 6,9 % co dostane přidáno. Rozhodně by to bylo čestné nemyslíte, jestli víte co to je ?? Děkuj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Zámek Štiřín na vlastníka stále čeká, ÚZSVM vyhlásí další kolo výběrového řízení

19:15 Zámek Štiřín na vlastníka stále čeká, ÚZSVM vyhlásí další kolo výběrového řízení

Do včerejšího výběrového řízení s elektronickou aukcí na jedinečný areál zámku Štiřín nebyla složena…