MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

19.09.2024 22:28 | Tisková zpráva

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda finišuje s návštěvami městských částí, které slíbil při svém nástupu do primátorského křesla. V uplynulých týdnech zavítal hned do čtyř městských částí na jihovýchodě Prahy – do Uhříněvsi, Královic, Nedvězí a Benic. Tématem návštěv byla především doprava a developerská výstavba.

MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Návštěva Prahy 22, jejíž je Uhříněves hlavní součástí, se uskutečnila těsně před začátkem nového školního roku a byla příležitostí i pro otevření nové mateřské školy. Stavba je takzvaně modulová a má pojmout necelou stovku dětí. Po prohlídce stavby následoval přesun do budovy místní radnice, prohlídka jejího rekonstruovaného přízemí a debata se starostou Tomášem Kaněrou a dalšími zástupci této městské části. Vedla se mimo jiné debata o hostivařské spojce a tranzitu nákladní dopravy přes střed Uhříněvsi.

„Návštěvy městských částí považuji za mimořádně důležitou součást povinností primátora, což se potvrdilo i nyní. Jednak lze přímo na místě získat představu o chystaných projektech a očekávatelném vývoji všech koutů Prahy, zároveň ale zjistit, jaké problémy je trápí. A hlavně, kde může vedení hlavního města pomoci při jejich řešení,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda.

Další zastávkou byly Královice, kde se během debaty v budově tamní radnice probíraly investiční akce v této městské části, chystaná výstavba developerů či podpora společenských akcí. „Prezentoval jsem přípravu důležité akce pro Královice, a to výstavbu nového sídla úřadu městské části v lokalitě u Královické tvrze, kde se nachází nové centrum naší obce. Tuto část Královic jsme v závěru setkání společně navštívili a primátorovi ukázali malebné okolí budoucí radnice,“ uvedl starosta Jiří Rathouský.

Následně pak primátor Bohuslav Svoboda v prvním zářijovém týdnu navštívil městské části Nedvězí a Benice, cestou se ještě také zúčastnil poklepání na základní kámen nové ZŠ pro cca 500 žáků v nedalekých Kolovratech.

Jednání v Nedvězí se kvůli opravě sídla úřadu uskutečnilo v nově zrekonstruovaném multifunkčním objektu V Mejtě. Při debatě se starostkou Karolínou Trnkovou a dalšími zástupci této městské části došlo na očekávaný demografický vývoj (nyní zde žije zhruba 450 lidí, očekává se růst na odhadem 700), stavbu nových bytových domů a další, již hotové projekty – např. rekonstrukci památkově chráněné trafostanice či dětské hřiště. Důležitým tématem byly také cesty spojující Nedvězí s okolními obcemi (např. s Říčanami) a jejich osud vzhledem k plánované stavbě silničního okruhu.

Podobné téma rezonuje i v sousedních Benicích, které byly zatím poslední zastávkou v primátorových návštěvách městských částí. Kromě dostavby silničního okruhu se má v jejich blízkosti rozšiřovat i železniční trať, což zde vyvolává obavy z izolace Benic, jak zaznělo při debatě se starostkou Hanou Karasovou a dalšími představiteli této městské části ležící na jihozápadním okraji Prahy.

„Jsme velmi potěšeni, že jsme v Benicích mohli přivítat pana primátora Bohuslava Svobodu a probrat s ním kromě jiného i naši představu o významu naší obce z celopražského hlediska,“ uvedla starostka Hana Karasová. „S velkým znepokojením vnímáme záměr na vedení nové železniční tratě Zahradní Město – Říčany, která je plánovaná v těsné blízkosti zástavby. Benice jsou již v tuto chvíli obklíčeny stavbami, které velmi omezují pohyb občanů,“ dodala k dopravním projektům.

Bohuslav Svoboda po svém návratu do funkce primátora přislíbil návštěvu všech městských částí a pomoc s řešením jejich problémů, nyní už jich zbývá jen necelá třetina. Další návštěvy budou pokračovat v nadcházejících týdnech a měsících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

22:28 MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda finišuje s návštěvami městských částí, které slíbil při svém nástupu…