MPO: Vláda jmenovala dva nové radní Energetického regulačního úřadu

29.08.2024 16:08 | Tisková zpráva

Novými členy Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se stali Jan Šefránek a Tomáš Hüner. Vláda schválila jmenování dvou neobsazených míst členů Rady, kteří doplní současné tříčlenné obsazení na plný počet pěti členů.

MPO: Vláda jmenovala dva nové radní Energetického regulačního úřadu
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

„Energetický regulační úřad hraje klíčovou roli při zajištění stability a bezpečnosti na trhu s energiemi, což je v současné době pro českou energetiku zásadní. Jan Šefránek a Tomáš Hüner jsou kandidáti s rozsáhlou odbornou i manažerskou zkušeností, kteří jsou v oblasti energetiky respektovanými osobnostmi. Pevně věřím, že jejich působení v Radě Energetického regulačního úřadu významně přispěje k dalšímu rozvoji energetického sektoru a ochraně zájmů spotřebitelů i firem,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Do výběrového řízení se přihlásilo osm uchazečů, z nichž výběrová komise doporučila jmenování Jana Šefránka a Tomáše Hünera. Jan Šefránek pracuje na ERÚ více než patnáct let a v současné době je ředitelem sekce regulačních činností a mezinárodní spolupráce. V rámci ERÚ prošel různými útvary a vedl oddělení strategie a inovací, vědy a výzkumu, stejně jako oddělení statistiky a sledování kvality.

Tomáš Hüner má rozsáhlé zkušenosti z manažerských pozic v oblasti výroby, přenosu a distribuce elektrické energie. Kromě toho působil pět let jako náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku a v letech 2018–2019 vykonával funkci ministra průmyslu a obchodu.

Funkční období členů Rady ERÚ trvá pět let a každý rok je jmenován jeden nový člen. V rámci legislativy se diskutovalo o možném snížení počtu členů Rady ERÚ z pěti na tři členy. Po diskuzích na politické úrovni a s odborníky z energetického sektoru zůstává počet pěti členů. Takové složení pomůže zvýšit nezávislost a důvěryhodnost úřadu a zajistit širší odborné pohledy. Jan Šefránek je jmenován na tři roky a Tomáš Hüner na čtyři roky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy zavádějí mimořádné opatření v souvislosti s extrémním počasím, vrátit jízdenky lze beze srážky i v den cesty

11:27 České dráhy zavádějí mimořádné opatření v souvislosti s extrémním počasím, vrátit jízdenky lze beze srážky i v den cesty

V souvislosti s očekávanými extrémními srážkami v následujících dnech, které mohou mít negativní dop…