MPO spouští kampaň ke státní pomoci a poradenství v oblasti energií

29.10.2022 8:41 | Tisková zpráva

Hlavním cílem kampaně je informovat veřejnost o poradenské síti pod Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO). Ta zahrnuje linku 1212, web www.energiezamene.cz a bezplatné služby energetických expertů, které jsou veřejnosti k dispozici napříč celou Českou republikou. Nově mohou také odborníci přijet přímo za lidmi a poradenství poskytovat i tam, kde stálé kanceláře nemají.

MPO spouští kampaň ke státní pomoci a poradenství v oblasti energií
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

„Vysoké ceny energií v důsledku energetické války ze strany Ruska jsou hlavním tématem nejen u nás, ale v celé Evropě. Vláda přijala řadu opatření, pomocí kterých pomůže jak domácnostem, tak firmám. Zásadní roli v řešení této situace ale sehrají i dobrovolné individuální energetické úspory. Problematika energetiky není vůbec jednoduchá a nabalují se tak na ni dezinformace. Rozhodli jsme se proto spustit komunikační kampaň, aby veřejnost měla maximum informací,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Cílem spotu i celé kampaně je informovat veřejnost o možnostech bezplatného poradenství v oblasti úspor energií a o technických detailech státní pomoci občanům, firmám a veřejným institucím s vysokými cenami energií. A také o tom, co je třeba, aby dotyční na tuto pomoc dosáhli,“ říká ředitel odboru komunikace a tiskový mluvčí Vojtěch Srnka a dodává: „Samotný spot dále cílí na společenskou soudržnost a na to, že její důležitou součástí jsou i úspory energií. Vidíme, že snižující se spotřeba má velmi pozitivní efekt v podobě klesajících cen a zároveň zvyšuje jistotu, že plynu bude v zimě dostatek.“

Web www.energiezamene.cz, na který odkazuje zmiňovaný spot i navazující bannerové reklamy na zpravodajských webech i sociálních sítích, je pravidelně aktualizován podle rozšiřování a vývoje státní pomoci s vysokými cenami energií. Web nabízí také základní rady ohledně energetických úspor a odkazy na profesionální poradenství. V nejbližší době budou na webu dostupné například také informace o aktuálním stavu zásob plynu a o jeho spotřebě.

MPO nabízí veřejnosti celou řadu možností, jak si nechat poradit ohledně energetických úspor i finanční pomoci s vysokými cenami energií. Na lince 1212 operátoři poskytnou aktuální informace o státní pomoci – ať už je to strop cen energií, úsporný tarif či odpuštění poplatků za podporované zdroje. Operátoři poradí každý všední den od 8:00 do 16:00 hod. Volání na linku je zpoplatněno dle tarifu volajícího.

Energetická konzultační a informační střediska (EKIS)

Bezplatné profesionální konzultace v oblasti energetických úspor, o kterých web www.energiezamene.cz informuje, dále veřejnosti nabízí širokou síť energetických poradců EKIS. Tito specialisté jsou odborníci na energetiku, stavebnictví, projektanti, architekti a další profese.

Odborníci poskytnou veřejnosti praktické rady jak k úsporám v domácnostech, tak k investičním opatřením jako je výběr úsporného osvětlení, správné vytápění nebo plánování rekonstrukce. Pomohou také s velkými projekty energeticky úsporných staveb a s dotacemi. Nově se jejich služby navíc rozšíří o možnost spolupráce s místní samosprávou, kdy přijedou přímo za zájemci. Ministerstvo má touto službou pokryty všechny regiony České republiky.

K informování veřejnosti o možnostech profesionálního bezplatného poradenství s energetickými úsporami směřují snahy MPO dlouhodobě. Energetičtí konzultanti například nabídli své služby návštěvníkům během dne otevřených dveří na státní svátek 28. října, kdy ministerstvo otevřelo veřejnosti brány Petschkova paláce.

O energetických úsporách a o službách energetických konzultantů informuje resort také prostřednictvím Pojízdné učebny techniky. Žákům připravil program zaměřený na úsporu energií a udržitelnou spotřebu vody a tepla a učitelům možnost zdarma využít konzultací energetických specialistů.

Jak šetřit energie? Poradí manuály z dílny MPO

Správné vytápění, pravidelný monitoring spotřeby, dlouhodobá opatření i možnost dotace. MPO vydalo manuál (ZDE), který s úsporami poradí malým podnikatelům a živnostníkům. Stejně tak resort připravil návod pro orgány státní správy (ZDE) i rady a tipy pro domácnosti a firmy (ZDE).

Úsporná opatření zavedlo už na přelomu roku samotné MPO. Přijalo řadu opatření (více ZDE) v čele se snižováním teplot při vytápění či snižováním teploty vody. Prostřednictvím těchto opatření ministerstvo dosud v letošním roce snížilo spotřebu plynu přibližně o pětinu a spotřebu elektřiny o 13 procent. „Jsou to právě úspory energií, které nás nic nestojí a výrazně nám pomohou ke zvyšování energetické nezávislosti na nepřátelských zemích. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se k nám s úsporami přidali,“ dodává ministr Síkela.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Zaregistrujte se na exkluzivní lekci jógy v Elektrárně Ledvice

7:14 ČEZ: Zaregistrujte se na exkluzivní lekci jógy v Elektrárně Ledvice

Zkušená lektorka jógy Eva Bláhová z Oseka opět zavítá do Infocentra Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice…