Ministerstvo zdravotnictví: Stanovisko k výskytu onemocnění mpox v Africe

16.08.2024 13:21 | Tisková zpráva

Ministerstvo zdravotnictví společně se Státním zdravotním ústavem situaci ve výskytu onemocnění mpox (opičích neštovic) v Africe monitoruje, stejně tak jako Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí, které v současné době hodnotí celkové riziko této nákazy pro obyvatelstvo EU/EHP jako nízké. Systém surveillance mpox je v ČR nastaven již od roku 2022, kdy byl zaznamenám první neobvyklý výskyt tohoto onemocnění.

Ministerstvo zdravotnictví: Stanovisko k výskytu onemocnění mpox v Africe
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

V této souvislosti byl vypracován „Doporučený postup při výskytu případů onemocnění opičími neštovicemi,“ který MZ připravilo ve spolupráci se SZÚ a experty dotčených odborností (ZDE).

V případě, že se chystáte vycestovat do oblastí, kde je aktuálně hlášen výskyt mpox (Outbreak Report, 30 July 2024: Mpox Situation in Africa – Africa CDC - ZDE), doporučujeme konzultovat vhodnost očkování a dalších preventivních opatření proti mpox v centrech očkování a cestovní medicíny. Očkování proti mpox se provádí na vybraných místech, jejichž seznam naleznete ZDE.

Další doporučení budou vycházet na základě připravovaného rychlého hodnocení rizika Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí a doporučení Světové zdravotnické organizace, které očekáváme, dle sdělení generálního ředitele WHO, v příštích dnech.

Doplňující informace:

  1. Mimořádnou událost v oblasti veřejného zdraví mezinárodního významu (PHEIC) vyhlašuje WHO v případech, kdy se jedná o mimořádnou událost, o níž je rozhodnuto, že představuje riziko pro veřejné zdraví jiných států v důsledku mezinárodního šíření nákazy a potenciálně vyžaduje koordinovanou mezinárodní reakci. V případě MPOX byla mimořádná událost vyhlášena v roce 2022, kdy se onemocnění mpox rozšířilo i do zemí mimo africký region (ukončeno 2023).
  2. Vývoj počtu případů a další epidemiologické ukazatele jsou dostupné na webu Světové zdravotnické organizace: 2022-24 Mpox (Monkeypox) Outbreak: Global Trends (shinyapps.io) - více ZDE
    - Podle zprávy Africa CDC Epidemic Intelligence Report vydané 9. srpna 2024 ( Africa-CDC-Epidemic-Intelligence-Report-09Aug24.pdf) bylo v Africe v roce 2024 hlášeno celkem 17 541 případů mpox, z toho 2 822 potvrzených případů a 517 úmrtí (ze 13 členských států Africké unie). Těmito členskými státy jsou Burundi, Kamerun, Středoafrická republika , Republika Kongo, Pobřeží slonoviny, Demokratická republika Kongo (DRK), Ghana, Libérie, Keňa, Nigérie, Rwanda, Jihoafrická republika a Uganda.
    - Podle dat WHO bylo od roku 2022 do konce července 2024 hlášeno ze 116 zemí světa 99 176 potvrzených případů neštovic, včetně 208 úmrtí.
    - V zemích EU/EHP bylo k 6. červenci hlášeno 22 658 potvrzených případů mpox z 29 zemí. EU/EHP nehlásily žádné případy způsobené MPXV Clade I.
    - V ČR bylo v letošním roce hlášeno celkem 12 případů onemocnění mpox.
  3. Dle dat WHO je 96,4 % (87 189/90 410) případů s dostupnými údaji jsou muži, z toho převážně MSM. Stejně jako ECDC, tak i WHO, hodnotí u této skupiny riziko jako střední, tj. vyšší než pro běžnou populaci, které je pro občany EU hodnoceno jako nízké.
  4. Nejčastější klinické projevy – mpox začínají horečkou, zimnicí, bolestmi hlavy, svalů, zad a vyčerpáním a dochází ke zduření lymfatických uzlin (lymfadenopatie). Během 1 až 3 dnů (někdy i déle) po nástupu horečky se u pacienta objeví typická vyrážka (neštovice), která často začíná na obličeji a poté se šíří na další části těla. Vyrážka prochází různými fázemi vývoje a může se podobat planým neštovicím nebo syfilis. Onemocnění obvykle trvá 2–4 týdny, kdy se většina lidí uzdraví. Léčba je převážně symptomatická a podpůrná, zahrnuje podávání antipyretik, případně analgetik, antihistaminik a lokální ošetření eflorescencí. V případě bakteriální superinfekce mohou být potřebná antibiotika. U pacientů se závažným průběhem či těžkým imunodeficitem mohou být zvažována antivirotika.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

22:28 MHMP: Primátor Prahy navštívil čtyři městské části, řešila se hlavně doprava

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda finišuje s návštěvami městských částí, které slíbil při svém nástupu…