Pražští hygienici školí zaměstnance školních jídelen

03.09.2018 15:32 | Zprávy

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) se v rámci naplňování strategického dokumentu „Zdraví 2020“, přesněji akčního plánu zaměřeného na oblast správné výživy a stravovacích návyků, pravidelně podílí na zvyšování úrovně zdravotní gramotnosti personálu pražských předškolních a školních kuchyní.

Pražští hygienici školí zaměstnance školních jídelen
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

Koncem letních prázdnin, ve dnech 28. a 29. srpna letošního roku, se odborní zaměstnanci HSHMP zúčastnili dvou vzdělávacích akcí zaměřených na proškolení zhruba 250 pracovníků školních jídelen z městských částí Praha 3 a Praha 8. "Jsem velmi rád, že spolupráce s municipalitou v oblasti zvyšování zdravotní gramotnosti zaměstnanců některých jejich zřizovaných organizací je na takto dobré úrovni," říká Jan Jarolímek, ředitel HSHMP s tím, že témata, která hygienici na uvedených vzdělávacích akcích otevřeli, byla velmi zajímavá. "Zaměřili jsme se na hygienické požadavky v oblasti provozování stravovacích služeb pro děti a mládež, dále hygienických zásad upravujících činnost stravovacího zařízení a také současné legislativy v této oblasti," upřesňuje šéf pražských hygieniků.

V zasedací místnosti radnice Prahy 3, kde školení probíhalo první den, školila pracovnice školních jídelen vedoucí odboru hygieny dětí a mladistvých (HDM) HSHMP Ing. Anna Füleová. O školení v Praze 8, kde za HSHMP přednášely paní Andrea Röslerová a MUDr. Danuše Antošová, byl rovněž velký zájem. Do sálu KD Krakov zavítalo více než 200 zaměstnankyň školních jídelen. Důraz u obou školení, která se konala v úzké spolupráci s městskými částmi Praha 3 a 8, byl kladen na časté prohřešky, které hygienici řeší ve stravovacích provozech, tj. na důsledné dodržování osobní a provozní hygieny.

Nedílnou součástí školení se proto stalo vysvětlení a nácvik zásad správné hygieny rukou. Toto téma HSHMP již standardně v rámci svých preventivně-osvětově-vzdělávacích akcí nabízí. Cílem a snahou HSHMP bylo nabídnout zaměstnankyním školních jídelen jasnou a ucelenou informaci o významu a postupu správného mytí rukou. Účastnice si po výkladové části správné mytí rukou názorně vyzkoušely a kvalitu umytých rukou pak zkontrolovaly s pomocí UV lampy. Odborný výklad se zaměřil na zdůraznění faktů v jakých situacích, a kdy je nutné si ruce mýt včetně nemocí, které se neumytýma rukama mohou přenášet. Detailně byla vysvětlena i samotná technika správného mytí rukou. "V těchto aktivitách budeme pokračovat i v budoucnu, protože máme za to, že mají smysl a kvalitní prevence nám v budoucnu může ušetřit velkou část práce během naší kontrolnní činnosti," dodává Jarolímek.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Myslíte, že zvýšení trestů pro pašeráky stačí?

Podle mě jsou téměř nepostižitelní, protože se je málokdy podaří vůbec chytit. Ale když jste toto téma nakousla, tak jaké tresty jim hrozí teď a jaké navrhujete? A máte taky nějaký účinný plán, jak ochránit naše hranice? A co si vůbec myslíte, že teď bude, když Asadův režim padl? Je to dobře nebo ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeské skibusy startují, užijte si zimu bez starostí

22:03 Jihočeské skibusy startují, užijte si zimu bez starostí

Zimní sezóna je tady a s ní i oblíbené jihočeské skibusy. Od 21. prosince 2024 do 16. března 2025 sp…