Předání prestižních Cen TA ČR se blíží

03.09.2016 20:41 | Zprávy

Osmadvacet projektů poslala letos Technologická agentura České republiky (TA ČR) do čtvrtého ročníku soutěže Ceny TA ČR. Hodnotící komise z nich vybrala devět semifinalistů a po velmi pečlivém posuzování i čtyři nejlepší finalisty. Jejich autoři převezmou originální ceny ze sklárny MOSER při slavnostním galavečeru, který se uskuteční 20. října 2016 v nové budově Národního muzea.

Předání prestižních Cen TA ČR se blíží
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

„Smyslem udělování prestižních Cen Technologické agentury České republiky je především podpora vzájemné komunikace mezi výzkumnými organizacemi a soukromým sektorem a podpora jejich spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu, experimentální vývoje a inovací,“ vysvětlil Petr Očko, předseda TA ČR.

Agentura udělila poprvé tato ocenění významným projektům aplikovaného výzkumu uskutečněným za finanční podpory státního rozpočtu v roce 2013, a to v kategoriích Originalita řešení, Řešení pro kvalitu života a Užitečnost řešení. O rok později k nim pak přibyla ještě kategorie Ekonomický přínos.

„Loni přibyla pátá kategorie, kterou byla Cena budoucnosti. Tu dostal jeden ze čtyř vítězných projektů po hlasování hostů galavečera přímo v sále. Zajímavostí bylo, že cena byla vytištěna na 3 D tiskárně. Stejně tak tomu bude i letos,“ doplnil Petr Očko.

Před dvěma lety bylo vyhlášení Cen TA ČR poprvé součástí celodenního programu s názvem Den TA ČR. Stejně tomu bude i letos. Den začne dopolední obsahově velmi zajímavou konferencí s názvem Smart Life v Národní technické knihovně. Představí nové digitální trendy a technologie, které ovlivňují nebo v blízké budoucnosti budou ovlivňovat naše životy. Na konferenci vystoupí mezinárodní odborníci z široké škály oblastí spadajících pod Smart Life, jakou je Smart Factory, Smart Goverment, Smart Society nebo Smart Cities.

Vyvrcholením pak bude slavnostní galavečer v nové budově Národního muzea na Vinohradech za účasti členů vlády, parlamentu, výzkumné i akademické obce a dalších významných osobností. Provázet jím bude v roli moderátorky Michala Hergetová z České televize. „Je to pro nás bezesporu nejvýznamnější událost roku a symbolické završení našeho celoročního snažení v oblasti podpory aplikovaného výzkumu a vývoje v České republice,“ dodal Petr Očko.

Celý program Dne TA ČR bude zveřejněn v nejbližších dnech na webových stránkách TA ČR.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří rozvoj paliativní péče

22:28 MHMP: Praha podpoří rozvoj paliativní péče

Rada hl. m. Prahy na svém pondělním jednání schválila vyhlášení Programu podpory v oblasti zdravotni…