Když je na obale vyznačeno datum použitelnosti, tedy „Spotřebujte do …“, může po něm výrobek ohrozit vaše zdraví. Jedná-li se však o datum minimální trvanlivosti, konzumace po jeho uplynutí vám nejspíše neuškodí, i když už si třeba moc nepochutnáte.
Podle španělské spotřebitelské organizace OCU můžete několik dnů až týdnů po vypršení doby minimální trvanlivosti bez obav konzumovat 10 druhů potravin. Jsou to:
Jogurty
Toastový chléb
Bramborové lupínky, sušené ovoce a oříšky
Sušenky a oplatky
Nealkoholické nápoje a alkohol
Těstoviny, rýže a luštěniny
Zavařeniny a másla
Uzeniny a zrající sýry
Polévky a omáčky v sáčku
Konzervovaná rajčata
Trvanlivost bez varování
Na některých potravinách nenajdete datum použitelnosti ani dobu minimální trvanlivosti. Neznamená to, že se nekazí, ale výrobce nemá povinnost to časově definovat. Jedná se o alkoholické nápoje s více než 10% obsahem alkoholu, čerstvé ovoce a zelenina, chléb a pečivo, určené ke konzumaci do 24 hodin, ocet, sůl, cukr, žvýkačky. Stav ovoce a zeleniny nejlépe posoudíte svými smysly – vypovídá o nich jejich vzhled, chuť, textura i vůně. Proto je důležité odstranit zkažené části a oříznout nejméně centimetr okolo nich, abyste mohli sníst zbytek. Ovšem třeba u alkoholických nápojů spotřebitelské organizace opakovaně volají po určení data trvanlivosti, protože tyto výrobky kazí, i když to může trvat léta.
Pozor na stav masa a ryb
Maso a drůbež, ryby nebo čerstvé sýry by neměly být konzumovány po vypršení doby trvanlivosti. Maso a ryby podléhají rychlé zkáze, a proto musíme být velmi opatrní. Pokud nebyly skladovány při vhodné teplotě, mohou nás ohrozit i před určeným datem – mikroby, které se v nich při tom rozmnoží, způsobují otravu nebo chorobu.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva