Na trhu najdeme různé druhy čokolády, všechny popisuje tzv. cukrovinková vyhláška. Ta udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě, pro mléčnou a bílou (ta obsahuje jen kakaové máslo) pak vymezuje i nejnižší přípustný obsah mléčné sušiny. Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují v názvu. Ve složení najdete rovněž cukr a mléčné složky, nebude však chybět kakaová hmota a informace o množství kakaové sušiny.
Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevují pojmy jako kakaová pochoutka nebo kakaová poleva, je třeba zbystřit, pravděpodobně jde o náhražku čokolády. Nečokoládové cukrovinky se často prodávají pod označením "figurka z kakaovo-mléčné polevy bez náplně". Rozdíly v kvalitě odlitků musíte sami vypátrat. Ukrývají se v malém písmu etikety na zadní straně obalu.
Budete-li číst etiketu dál, jistotu nabydete ze složení výrobků. V těch, které nejsou čokoládové, se na prvních místech objevují cukr, některý z rostlinných tuků a sušená mléčná syrovátka, případně sušené odtučněné mléko. Až pak zpravidla následuje kakao. Falešnou čokoládu prozradí použité tuky. Kakaové máslo v ní úplně chybí, nebo jej ve složení najdete až za tukem z jiných rostlin. Cena takových výrobků sice může být nižší, ale není to pravidlem.
Jaké požadavky na čokoládu klade vyhláška?
Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Je vyrobená zejména z kakaového másla (minimálně 20 %), mléka nebo mléčných výrobků (nejméně 14 % mléčné sušiny) a cukru.
Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 25 % celkové kakaové sušiny a 3,5 % mléčného tuku. Jako „extra“ je pak označena mléčná čokoláda s minimálně 30% podílem celkové kakaové sušiny, 18 % mléčné sušiny a 4,5 % mléčného tuku.
Hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 35 % celkové kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 %. Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa. Nejvíce chuťových tónů si lze vychutnat u těch s obsahem sušiny v rozmezí 60–75 %, u čokolád s vyšším podílem už může převažovat hořkost nad ostatními chuťovými vjemy.
Tip: Jak poznat čokoládovou figurku?
- Dejte si práci a čtěte informace na etiketě, zvlášť je-li cena figurky nebývale nízká.
- V názvu výrobku najdete slovo čokoláda.
- Na druhém místě ve složení bude kakaová hmota nebo kakaové máslo, nikoli rostlinný tuk.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva