dTest: Veselé (ne)čokoládové Velikonoce

21.04.2019 22:27 | Zprávy

Pomlázka patří k nejstarším velikonočním zvykům. Odměnou pro koledníky bývají kromě tradičních malovaných vajec kupované sladkosti. Pod lákavě vyhlížejícím obalem můžete narazit na náhražky čokolády. Vajíčka nebo zajíčci z kakaové hmoty jsou často k nerozeznání od figurek z pravé čokolády. Vždy se vyplatí přečíst si složení na obalech, jinak se může stát, že si místo čokoládového zajíčka odnesete sladkou hnědou hmotu.

dTest: Veselé (ne)čokoládové Velikonoce
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Na trhu najdeme různé druhy čokolády, všechny popisuje tzv. cukrovinková vyhláška. Ta udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě, pro mléčnou a bílou (ta obsahuje jen kakaové máslo) pak vymezuje i nejnižší přípustný obsah mléčné sušiny. Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují v názvu. Ve složení najdete rovněž cukr a mléčné složky, nebude však chybět kakaová hmota a informace o množství kakaové sušiny.

Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevují pojmy jako kakaová pochoutka nebo kakaová poleva, je třeba zbystřit, pravděpodobně jde o náhražku čokolády. Nečokoládové cukrovinky se často prodávají pod označením "figurka z kakaovo-mléčné polevy bez náplně". Rozdíly v kvalitě odlitků musíte sami vypátrat. Ukrývají se v malém písmu etikety na zadní straně obalu.

Budete-li číst etiketu dál, jistotu nabydete ze složení výrobků. V těch, které nejsou čokoládové, se na prvních místech objevují cukr, některý z rostlinných tuků a sušená mléčná syrovátka, případně sušené odtučněné mléko. Až pak zpravidla následuje kakao. Falešnou čokoládu prozradí použité tuky. Kakaové máslo v ní úplně chybí, nebo jej ve složení najdete až za tukem z jiných rostlin. Cena takových výrobků sice může být nižší, ale není to pravidlem.

Jaké požadavky na čokoládu klade vyhláška?

Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Je vyrobená zejména z kakaového másla (minimálně 20 %), mléka nebo mléčných výrobků (nejméně 14 % mléčné sušiny) a cukru.

Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 25 % celkové kakaové sušiny a 3,5 % mléčného tuku. Jako „extra“ je pak označena mléčná čokoláda s minimálně 30% podílem celkové kakaové sušiny, 18 % mléčné sušiny a 4,5 % mléčného tuku.

Hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 35 % celkové kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 %. Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa. Nejvíce chuťových tónů si lze vychutnat u těch s obsahem sušiny v rozmezí 60–75 %, u čokolád s vyšším podílem už může převažovat hořkost nad ostatními chuťovými vjemy.

Tip: Jak poznat čokoládovou figurku?

  • Dejte si práci a čtěte informace na etiketě, zvlášť je-li cena figurky nebývale nízká.
  • V názvu výrobku najdete slovo čokoláda.
  • Na druhém místě ve složení bude kakaová hmota nebo kakaové máslo, nikoli rostlinný tuk.

 


 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Vy jste teď sice pro zmrazení platů, ale co to řeší do budoucna?

Nemyslíte, že je třeba vyřešit vaše platy nějak komplexně, abyste brali přiměřeně se vším všudy? Ne že budete brát obří platy a ještě k domu dostávat obří náhrady. Vždyť to je výsměch všem a je jedno, že se teď snažíte problém oddálit, to není řešení. Nebo jak si to představujete za 5 let až by došl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Radní projednali a odsouhlasili návrh rozpočtu hl. m. Prahy na rok 2025

22:28 MHMP: Radní projednali a odsouhlasili návrh rozpočtu hl. m. Prahy na rok 2025

Hlavní město má v příštím roce hospodařit v rámci rozpočtu s objemem příjmů ve výši 110,92 miliardy …