Trutnov má nové dopravní hřiště

15.10.2020 10:36

Zcela nové dopravní hřiště vzniklo v areálu Střediska volného času, Trutnov. Žáci i veřejnost zde mohou nacvičovat bezpečné chování v dopravním provozu. Při výuce dopravní výchovy zde budou působit také strážníci Městské policie Trutnov a zaměstnanci BESIP.

Trutnov má nové dopravní hřiště
Foto: Miloš Šálek
Popisek: Trutnov, Krakonošovo náměstí

Město Trutnov dlouhou dobu postrádalo veřejné dopravní hřiště, kde by se žáci učili základy bezpečnosti v silničním provozu. Školy tak musely jezdit na dopravní výchovu do nedalekého Dvora Králové nad Labem. „Dlouho jsme zvažovali, jaká plocha v Trutnově by byla ideální, abychom tam mohli dopravní hřiště celoročně a nejlépe denně provozovat. A naopak SVČ hledalo hlavní využití asfaltové plochy v areálu Na Nivách. Tudíž řešení se samo nabízelo a je ideální pro obě strany,“ říká Ivan Adamec, starosta města Trutnova. 

Návrh dopravního hřiště realizoval Milan Vaníček, který se podílel na realizaci několika dalších hřišť v České republice. Už od počátku projektu byla navázána spolupráce s Městskou policií Trutnov a BESIPEM, který vítá každý nový projekt zabývající se problematikou dopravní výchovy. „Hřiště splňuje parametry pro dopravní výchovu a kapacitně by mělo obsloužit poptávku minimálně místních základních škol. V jednu chvíli se může výuky účastnit až 15 osob. Na ploše o rozměrech cca 50 m x 20 m může být rozmístěno až 50 dopravních značek. Polovina je nainstalovaná na stálo a polovina jsou mobilní značky,“ vysvětluje Josef Khol, ředitel Střediska volného času, Trutnov.

Výstavba dopravního hřiště trvala necelé čtyři měsíce. První práce byly zahájeny v červenci. Středisko na jeho výstavbu požádá o účelovou dotaci ve výši 360 tisíc korun svého zřizovatele, tedy město Trutnov.

Otevřeno bude v hlavní sezóně od pondělí do neděle, a to ve třech různých režimech. „Aby hřiště sloužilo co nejvíce lidem a zároveň se zde mohla uskutečnit dopravní výchova, kterou mají ve školních osnovách žáci 4. tříd, navrhli jsme systém tří různých režimů,“ vysvětluje Josef Khol.

Pro veřejnost - vstup na dopravní hřiště v tomto režimu nebude zpoplatněn. Lidé zde mohou jezdit na kole, koloběžce, šlapadle či odrážedle, a to pod podmínkou, že budou mít cyklistickou helmu a budou dodržovat provozní řád hřiště.

Pro organizované skupiny - jde především o realizaci dopravní výchovy pro základní a mateřské školy v dubnu a v říjnu v dopoledních hodinách, kdy zde bude probíhat teoretická i praktická výuka pod dohledem pedagogů a policistů.

Půjčovna motokár - k dispozici bude 10 šlapacích motokár, z toho 5 menších pro malé děti a 5 pro větší a dospělé. Zapůjčení motokár bude zpoplatněno částkou 30 Kč/30 min/1 osoba. Půjčovna bude v provozu jen v případě příznivého počasí, a to Po – Pá 14:00 – 18:00 a o víkendech 10:00 – 18:00.

V příštím roce chystá středisko dokoupit další příslušenství, jako například kola. „Rád bych ovšem upozornil, že nové dopravní hřiště slouží k nácviku bezpečné jízdy a dodržování dopravních předpisů, není to skatepark,“ dodává ředitel střediska. Aktuální informace o zahájení provozu dopravního hřiště budou zveřejněny na webu střediska www.svctrutnov.cz.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…