Severočeské nepokoje hrozí i Olomouci. Zdejší Romové práci nedostanou

27.09.2011 7:29 | Zprávy

ANALÝZA Nepokoje, které známe ze Šluknovska, mohou propuknout i na jiných místech Česka. Žádný kraj proti těmto výtržnostem není zcela imunní. Výjimkou není ani ten Olomoucký.

Severočeské nepokoje hrozí i Olomouci. Zdejší Romové práci nedostanou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ve Varnsdorfu

V Olomouckém kraji existuje několik sociálně vyloučených lokalit, ve kterých žijí zejména Romové. Jedná se převážně o chudší nebo málo rozvinuté regiony a větší města. Největší koncentrace Romů v kraji je tak na Jesenicku, Hanušovicku, Prostějovsku, Uničovsku, v Přerově, v Olomouci.

Migrace překážkou integrace

„Olomoucký kraj je velmi progresivní v opatřeních, které se dělají za účelem integrace lidí z vyloučených oblastí. Jako zásadní překážku bránící procesu sociální integrace vnímáme migraci Romů," řekl ParlamentnímListům.cz Martin Navrátil z agentury pro sociální začleňování Romů a lokální expert vlády pro Olomoucký kraj s tím, že v reakci na to vznikl projekt, jehož součástí je mobilní tým, který má reagovat na proces neustálého přesunu klientů v rámci kraje.

  • TÉMA: Romové

  • Ke vzniku některých sociálně vyloučených lokalit vedlo nucené vystěhování Romů.„Ať už to bylo vědomě, nebo nevědomě, sehrály v tom roli některé radnice, firmy, neziskovky, exekuce," vysvětlil Navrátil.

    Romové migrují nejčastěji z center měst na periferii, z větších měst do menších a z nich následně do obcí. Proč tomu tak je? Podle Navrátila větší města dokážou efektivněji vymáhat dluhy než ta menší.

    Stěhování do menších a strukturálně zaostalejších oblastí představuje jak pro Romy, tak pro daný region velkou zátěž. „Pokud se do malé obce třeba na Jesenicku přestěhuje skupina Romů, dojde k tomu, že se zhorší soužití mezi obyvateli. Navíc obec nemá prostředky na začleňování, nejsou tam žádní sociální pracovníci, neziskové organizace nebo úřad práce," uvedl expert na integraci Romů.

    Romové chtějí pracovat

    A jak tuto situaci řešit? To, co vede ke zadlužení a následné migraci do chudších regionů, je nedostatek pracovních příležitostí. „Pro Romy je strašně obtížné zajistit legální práci. Většina z nich je připravena pracovat. Ať si říká kdo chce, co chce. Já s tím mám bohaté zkušenosti a je to tak. Problém je v tom, že dostávají práci především na stavebních zakázkách a tam je i v zájmu jejich zaměstnavatelů a velkých firem, aby dělali načerno, protože tím se snižuje cena té zakázky," informoval ParlamentníListy.cz Navrátil.

  • SLEDUJEME téma: Romové v Novém Boru

  • Podle něj Romové velmi intenzivně pracují na zakázkách v celém kraji. „Akorát bohužel jsou zakrytí velkými společnostmi a nikde se legálně nevykazuje, že by pracovali. A toto změnit, tak aby všichni pracovali na smlouvách a legálně, to je největší problém a klíčový bod pro nějakou změnu," dodal odborník z agentury pro začleňování.

    Ke změně by podle něj mělo dojít také v sociálním bydlení, aby bylo soustředěno tam, kde je práce. „Pozornost je ale třeba věnovat také protidluhovému poradenství, změně pravidel pro přidělování bytů a pro vyplácení doplatku na bydlení," sdělil Navrátil.

    Hrozí kraji nepokoje jako na severu Čech?

    Na otázku ParlamentníchListů, zda hrozí na některých místech Olomouckého kraje výtržnosti podobné těm na Šluknovsku, bylo řečeno: „Podobné problémy jako na Šluknovsku co se týče chudoby tu samozřejmě jsou, ale není tu taková kriminalita a jsou zde uvážliví starostové, kteří mají snahu řešit věci konstruktivně, problémy nepodceňují, nestupňují a nepřevádějí do jednoduché řeči společenského konfliktu," odpověděl Navrátil.

    Podle Navrátila ve vyloučených lokalitách Olomouckého kraje taková situace jako na Šluknovsku nehrozí, pokud se tato problematika nebude zbytečně mediálně vyhrocovat. „Situace je zvládnutelná, záleží na médiích a na konkrétních politicích, jak se s tím vyrovnají. Na Jesenicku jsou problémy, v Přerově také, ale byla tady dlouhá doba, po kterou se ty problémy řeší, ale neřekl bych, že by se tu nějakým způsobem stupňovaly."

    Média to moc hrotí

    Agenturní odborník tvrdí, že média situaci vyhrocují „Média se to totiž snaží popsat tak, že se to v poslední době stupňuje, ale není to tak. Stupňují to právě ta média a někteří politici. To, co se mění, je způsob vyjadřování se o tom. Když se toho budou chytat politikové a média budou informovat o tom, že situace kupříkladu na Jesenicku houstne, tak je zde samozřejmě riziko, že to přiláká zájem extrémistů. Samo o sobě to není v tom stavu, že by tam byla situace neřešitelná," uzavřel Navrátil.

    Přestože se Olomouckému kraji zatím vyhýbají nepokoje podobné těm na severu Čech, dobré zvládnutí integrace Romů je možná nejdůležitějším faktorem, s nímž stojí a padá nejen úspěšná budoucnost Romů samotných, ale i celého kraje.

    Více čtěte:

  • Řešení nepokojů na severu? Děti odebírat těm, co je neposílají do školy

  • Romský policista z Ústí: Jednou mi romák nadával, jinak dobrý

  • Řápková nemá slitování: Běžte pracovat, nebo bude další násilí

  • Sousedka rodiny "mačetáře": Slušní lidé. Jen syn se nepovedl

  •  Ilustrační foto: Hans Štembera

    Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Petr Kupka

    Jan Lipavský byl položen dotaz

    Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

    Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

    4:45 Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

    Mají veřejnoprávní média aktivně vystupovat proti dezinformacím? Vládní návrh novely zákona o veřejn…