„757 euro mám platit! Dejte mi peníze.“ Aktivistka za klima vybírá na pokuty

09.09.2024 10:50 | Zprávy

Klimaaktivistka Lisa Sieghartová se obrací na veřejnost s žádostí o finanční podporu na pokrytí nákladů spojených s její účastí na klimatických protestech. Vysvětluje, že je jí 22 let a že se aktivně zapojila do klimatických protestů, protože je hluboce znepokojena dopady klimatické krize. Během 5 protestů, kdy se lepila k silnicím sekundovým lepidlem, jí byly naúčtovány poplatky za činnost policie, která ji musela odlepovat. Proto nyní Sieghartová vyhlásila sbírku na 757 euro, aby mohla v činnosti dále pokračovat.

„757 euro mám platit! Dejte mi peníze.“ Aktivistka za klima vybírá na pokuty
Foto: Repro: X
Popisek: Klimatická aktivistka Lisa Sieghartová

„Můžete podpořit Lisu?“ žádá aktivistické hnutí Poslední generace (Letzte Generation), které je známé hlavně v Německu svými ekologickými protesty, během nichž jeho příznivci blokují silnice i letiště, když se na ně lepí vteřinovým lepidlem.

Hnutí nyní sdílelo žádost jedné klimatické aktivistky z jeho řad, která se v minulosti též účastnila mnoha protestů v německých městech – například v Norimberku, Regensburgu i Mnichově. Aktivistka Lisa Sieghartová z Poslední generace prostřednictvím otevřeného prohlášení na platformě GoFundMe, která lidem umožňuje získávat darem peníze, prosí veřejnost o necelých 800 euro.

„Protože jsem pokojně protestovala za dostatečná opatření na ochranu klimatu a zachování našich zdrojů obživy, musím nyní zaplatit více než 700 eur na poplatcích,“ vysvětluje dvaadvacetiletá aktivistka Sieghartová.

Do protestů se zapojila poté, co se dozvěděla o „blížících se zlomových bodech klimatu a o tom, jak málo času nám zbývá“. Proto se rozhodla vynaložit veškerou svou energii do kampaně hnutí Poslední generace za ochranu klimatu. „Protestovala jsem, protože klimatická katastrofa znamená kolaps naší společnosti,“ uvedla Sieghartová. Dle jejího názoru klimatická katastrofa představuje hrozbu pro stabilitu společnosti, lidská práva a demokracii, a způsobuje značné utrpení jak lidem, tak zvířatům.

Zmínku o jejích aktivistických aktivitách lze najít už z března roku 2023, kdy se tehdy dvacetiletá Sieghartová zúčastnila protestů u příležitosti Dne žen, informoval o tom deník Berliner Zeitung. Tehdy Sieghartová a další aktivisté z Poslední generace vystupovali s plakátem hlásajícím: „Klimatická katastrofa = katastrofa pro práva žen“.

„Naše vláda neplní svou ústavní povinnost chránit naše živobytí. Blížící se klimatický kolaps s sebou přináší nevyčíslitelná nebezpečí, zejména pro nás ženy a další marginalizované skupiny společnosti,“ prohlásila tehdy Sieghartová, která se v Lipsku na Den žen přilepila na silnici.

Sieghartová je dopady klimatické krize očividně hluboce znepokojena. „V sázce jsou také naše lidská práva a demokracie,“ připomněla v prohlášení, v němž také obvinila německou vládu kancléře Olafa Scholze z toho, že nepodniká dostatečné kroky k ochraně klimatu. „To mě děsí, považuji to za neuvěřitelně špatné a nespravedlivé. A naše vláda nedělá nic pro to, aby nás dostatečně ochránila.“

Aktivistka se tedy zúčastnila několika protestů organizovaných hnutím Poslední generace. Během těchto akcí čelila různým právním a finančním důsledkům. Policie jí uložila poplatky za své služby během protestů, jako například za sundání rukou ze silnice nebo za to, že byla Sieghartová zadržena nebo odnesena ze silnice. Tyto poplatky se nyní vyšplhaly na celkovou částku 757 eur, kterou nemůže sama pokrýt. Proto se rozhodla požádat o pomoc, aby získala potřebné prostředky na zaplacení těchto nákladů.

„Nyní musím zaplatit poplatky v celkové výši 757 eur za 5 protestů… Tyto náklady nemohu nést sama. Byla bych vám velmi vděčná, kdybyste mi s poplatky pomohli,“ prosí Sieghartová a případné přispěvatele ujistila, že pokud obdrží více darů, než kolik je potřeba na pokrytí aktuálních poplatků, plánuje použít přebytečné prostředky na další možné náklady spojené s její aktivitou.

Mnoho lidí pod příspěvkem Posledním generace, které se obrátilo na své příznivce s prosbou, zda nemohou Lisu Sieghartovou podpořit, se k její sbírce vyjádřilo kriticky.

„Ne, nejsem doktor ani psychiatr,“ odmítl podporu Sieghartové jeden z uživatelů sítě X.

Další pak navrhl, aby se Sieghartová zapojila do pracovního procesu. „Navrhněte Lise, aby šla do práce,“ doporučil uživatel, k němuž se pak připojili i další: „Senzační tip: hurá do práce!“

„6 týdnů brigády, pak má Lisa dohromady 750 eur,“ spočítal další uživatel.

I přes to se však Sieghartové podařilo vybrat požadovanou částku. Svou prosbu spolu s otevřeným prohlášením sdílela na platformě GoFundMe před třemi dny a už nyní je vybraná částka o téměř 200 euro víc, než potřebovala.

Aktivistce během tří dnů na náklady spojené s důsledky jejích protestů přispělo celkem deset osob a vybralo se již 924 euro. Největší částkou 682 euro přispěl anonymní uživatel. Sieghartová tak díky podpoře a solidaritě bude mít možnost splatit veškeré poplatky za protesty, jichž se zúčastnila, a dokonce jí zbyde i 167 euro do budoucna – na případné příští protesty.

Další takzvané Neposlušné shromáždění, jak protesty nazývá Poslední generace, se má konat 25. září v Kasselu. „Přidejte se k nám, když společně s mnoha lidmi vyjdeme pestře, mírumilovně a nezaměnitelným způsobem do ulic, abychom se postavili neúspěchu politiky,“ vyzývá aktivistické hnutí na platformě X.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Typická klimasvazačka s vymytým mozkem, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 09.09.2024 11:50:19
která slepě věří ideologii, prosazující návrat do doby kamenné ve jménu svatého boje proti změně klimatu. Ne 757 euro, ale minimálně 75 700 euro měla dostat pokutu za blokování dopravy a ztrpčování života normálním lidem. Nejvíc by jí ale prospělo, kdyby musela skutečně pracovat.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…