„Bez podpory NATO by to nikdy nezkusili.“ Ekonom si je jistý, že Ukrajince bude útok bolet

14.08.2024 21:05 | Monitoring

Americký ekonom Steve Hanke z John Hopkins University tvrdí, že ukrajinský vpád do Kurské oblasti byl špatným rozhodnutím a obrátí se proti Ukrajině. „V žádné válce v minulosti se nikomu nevyplatilo vpadnout na ruské území, to zjistili už nacisti nebo Napoleon,“ uvedl Hanke s tím, že ukrajinské jednotky se nyní ocitnou v mlýnku na maso a ruská protiofenziva bude zničující.

„Bez podpory NATO by to nikdy nezkusili.“ Ekonom si je jistý, že Ukrajince bude útok bolet
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

Ukrajina minulý týden zahájila překvapivou ofenzivní operaci v ruské Kurské provincii s cílem destabilizovat Rusko a trochu uvolnit tlak na frontách na východě Ukrajiny. Podle posledních dat ukrajinská armáda ovládá přibližně 1000 kilometrů čtverečních ruské Kurské oblasti a asi desítku obcí v regionu. Úředníci z Kurské oblasti už evakuovali na 200 tisíc ruských obyvatel.

Experti ale varují, že pokračování ukrajinské ofenzivy nese značná rizika. Největším nebezpečím je možnost, že Rusko mobilizuje dostatek vojenských sil, aby obklíčilo a odřízlo ukrajinské jednotky, než se stihnou stáhnout. Existuje i riziko, že Rusko může zvýšit své útoky na ukrajinské civilní obyvatelstvo a infrastrukturu.

S tím souhlasí i ekonom Steve Hanke, podle kterého tento ukrajinský útok ukazuje, v jak zoufalé situaci Ukrajina je. „Ukrajina je z vojenského pohledu v obrovských problémech, o tom není pochyb a tohle je takový poslední zoufalý pokus situaci nějak zvrátit,“ míní Hanke.

„Je zajímavé, že tenhle překvapivý útok se zatím daří, Rusové mohli být přistiženi nepřipravení na tuto možnost a jednoduše zaspali. Ale jisté je jedno, přijde velká ruská odpověď a ukrajinští vojáci v Kurské oblasti si budou připadat jako v mlýnku na maso. Rozhodně přijde velmi silný protiútok a Rusko si své území vezme se vší silou zpět, to je jisté,“ prohlásil Hanke.

Hanke je přesvědčen, že USA a NATO o připravovaném útoku na Kurskou oblast dobře věděly. „Je zcela zřejmé, že v tom mají prsty společně. Ukrajinci by tohle nikdy nezkusili bez podpory NATO a Spojených států a bez jejich svolení. Musí se to dát do širšího kontextu, válka Ukrajiny proti Rusku je ve skutečnosti jen součástí války Spojených států a Ruska,“ vysvětloval ekonom, proč Bidenova administrativa ukrajinskou akci na území Ruska oficiálně nijak nezkritizovala.  

Útok by podle něj mohl mít vliv na americké prezidentské volby, pokud by úspěšně pokračoval několik dalších měsíců. Ale to se nejspíše nestane. „Bude záležet, jak se to dále vyvine, což podle mě bude ten zmíněný mlýnek na maso, ve kterém Rusové ukrajinské jednoty úplně rozdrtí. Média teď sice píšou o síle ukrajinské armády ve světle tohoto útoku a že se válka opět trochu obrací, ale realita je taková, že ukrajinské síly dostávají na frak a tohle je jenom krátká úspěšná epizoda, která se obrátí zase proti Ukrajině. V žádné válce v minulosti se nikomu nevyplatilo vpadnout na ruské území, to zjistili už nacisti nebo Napoleon. Podle mě to nebylo moudré rozhodnutí,“ uvedl Hanke.

Rubl v reakci na ukrajinskou operaci v Kurské operaci spadl o 3 %, ale podle Hankeho nejde o nijak zásadní propad. „Zajímavé je spíše to, že ekonomické magazíny dlouhodobě referují o tom, že ruské ekonomice se daří překvapivě výjimečně dobře i přes všechny západní sankce. Ale mě to nepřekvapuje. Hůř na tom naopak bude evropská ekonomika, které se sankce vrátí jako bumerang,“ vysvětluje ekonom.

„Evropská ekonomika je na tom velmi špatně a částečně za to můžou právě protiruské sankce, protože Evropě se nedostává plynu, ropy, přírodních zdrojů, byl narušen trh, a to všechno je pro EU velmi bolestivá zkušenost. A pokud by to dále eskalovalo, samozřejmě to ovlivní i ekonomiku USA. Je to velmi jednoduché, eskalace je vždycky špatná a mír je vždycky lepší,“ uzavřel Hanke.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rád chodím na PL., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 15.08.2024 7:39:52
Čtu články a hlavně diskuse, kde se něco dozvím, pobavím se a vůbec sleduji cvrkot. Včera mě potěšilo, když vůči PL vystoupilo pár odpudivých zjevů v pravdomluvném tisku, což mě utvrdilo v tom, že chodím na správné místo. Nalili sice živou vodu do hlav místní dobře známé intelektuální soldatesky, ovšem i tací jsou potřební, protože demonstrují tu nejnižší hranici, kam je možné zajít ve svém fanatismu.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

20:00 Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

POHLED IVANA HOFFMANA Je to 23 let od útoků z 11. září, které zasáhly samotné srdce Ameriky. Co víme…