„Bude to bolet.“ Bartoš přiznal problémy stavebního řízení

03.08.2024 18:08 | Monitoring

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) přiznal problémy s novým digitálním systémem stavebního řízení. „Systém je průchozí, není to tak, že fatálně selhává,“ dušuje se však šéf Pirátů. V pátečním pořadu Události, komentáře odpovědného ministra nešetřil kritikou předseda sněmovního podvýboru pro eGovernment a starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO), který mu vyčetl mimo jiné načasování reformy. Zavádění nového systému v době letních prázdnin považuje opoziční politik za „blbost“. Vláda tím, že systém dopředu neotestovala, prý navíc ze stavebních úřadů udělala „pokusné králíky“. Podle Bartoše bude náprava nějakou dobu trvat a proto to bude „ještě chvíli trochu bolet“. Z čela svého resortu však odstupovat nehodlá.

„Bude to bolet.“ Bartoš přiznal problémy stavebního řízení
Foto: z internetu
Popisek: Ivan Bartoš a Robert Stržínek v pořadu Události komentáře

Na potíže se spuštěním digitalizovaného stavebního řízení upozorňuje Svaz měst obcí, který varuje před kolapsem úřadů. Úředníci mají problém se do systému přihlašovat a stěžují si, že nebyli na práci s ním dostatečně vyškoleni. Pokud se nepodaří systém uvést do funkčního stavu do začátku září, následkem by prý mohl být skluz třinácti tisíc stavebních povolení v hodnotě sto miliard korun. Předseda SMO František Lukl se nechal slyšet, že digitalizace byla připravena „humpoláckým způsobem“. Na nefunkčnost a nepřipravenost nového systému, který byl zaveden novým stavebním zákonem s platností od 1. července, poukazuje také Asociace developerů.

Místopředseda vlády Ivan Bartoš (Piráti), který má digitalizaci ve svém portfoliu, slibuje nápravu nedostatků čerstvě zavedeného systému, přičemž však trvá na jeho celkové funkčnosti a potřebnosti. „Systém je průchozí, není to tak, že fatálně selhává,“ hájil se v pátečních v Událostech, komentářích. „Je tam doba 60 dní na zpracování žádostí. My vidíme, že zhruba padesát procent žádostí je v nějaké fázi rozpracovanosti, přes dvě stě jich už je uzavřeno,“ uvedl ministr na obhajobu nového systému. Zároveň podotkl, že nynější přetížení úřadů je částečně způsobeno záplavou žádostí, jež žadatelé hromadně podávali v červnu podle starých pravidel, pravděpodobně z obavy ze spuštění nového systému.

„Systém v žádném případě nefunguje tak, jak by fungovat měl,“ oponuje Bartošovi předseda sněmovního podvýboru pro eGovernment a starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO). Jako příklad selhání nového digitálního systému připomněl, že když předseda České komory architektů Jan Kasl údajně zkoušel zadat do projektu na Portálu stavebníka jako žadatele jednodenní novorozeně, systém prý žádost poslal dál. „Ten program měl projít nějakou fází, kdy vybrané stavební úřady ve verzi jakýchsi pokusných králíků měly zjišťovat, co v tom systému funguje, nebo naopak nefunguje dobře, potom po doladění měl být ten systém vypuštěn do republiky,“ míní Stržínek a podotýká, že tato role „pokusných králíků“ byla nyní přenesena na všechny stavební úřady v České republice.

Podle Bartoše však české právní předpisy takové „testování zákonů“ před jejich přijetím neumožňují. „V Česku nemůžete napsat zákon, který vám umožní něco pilovat jenom pro někoho,“ odvětil ministr svému kritikovi.

Poslanec a starosta za hnutí ANO Stržínek dále v debatě vyčetl svému soupeři již zmíněné údajné nedostatky ve školení úředníků na práci s novým systémem. „Úroveň jejich vyškolení byla naprosto nedostatečná. Naši lidé se tam vůbec nedozvěděli ty informace, které potřebovali. Školitelé jenom krčili rameny,“ upozorňuje opoziční politik.

Nešťastné bylo podle Stržínka rovněž načasování reformy. „Co se týče nasazení ostrého provozu digitalizace na prázdninové měsíce – to je, s prominutím, taková blbost. V době, kdy jsou dovolené, kdy je lidí na úřadech polovina, a vy je zahltíte tím nejsložitějším, co tu za poslední dlouhá léta bylo – to je fatální selhání řízení projektu,“ sepsul místopředsedu vlády.

„Já to jako průšvih nevnímám. Myslím, že řadu věcí jsme mohli udělat lépe,“ shrnul ministr Bartoš a přiznal, že to bude „ještě chvíli trochu bolet“. Spekulace o své možné rezignaci Ivan Bartoš jednoznačně odmítl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Adam Šesták

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pirátům se daří maximalizovat svůj škůdcovský potenciál, a to díky vládě Fialy. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemolik , 03.08.2024 20:09:26
Bartoš není kompetentní k výkonu funkce ministra.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Ten hambáč za šest stovek je pozlacený?“ Ne, z Krumlova. Žena vyhnala manžela z hospody

12:00 „Ten hambáč za šest stovek je pozlacený?“ Ne, z Krumlova. Žena vyhnala manžela z hospody

Lidi šetří. Spojují oběd s večeří. I to jsme se dozvěděli při návštěvě Českého Krumlova. Mluvili jsm…