„Investice? Vždyť to jde zahraničním zbrojařům.“ Schillerová trhala Stanjurův rozpočet

01.09.2024 13:21 | Monitoring

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová se na CNN Prima News střetla s nynějším ministrem Zbyňkem Stanjurou. K 31. srpnu zveřejnilo ministerstvo financí návrh státního rozpočtu. Schodek by měl být 230 miliard korun, tedy o 22 miliard menší, než pro letošní rok. „Je to na úkor rodin, střední třídy, OSVČ, důchodců. Ale jsou tam i vítězové. Těmi jsou třeba banky,“ vypálila Schillerová.

„Investice? Vždyť to jde zahraničním zbrojařům.“ Schillerová trhala Stanjurův rozpočet
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Alena Schillerová v pořadu Partie na CNN Prima News.

Státní rozpočet vláda zveřejnila na poslední chvíli 31. srpna. Což odporuje tradici, kdy se o rozpočtu veřejně diskutovalo již od června. Zbyněk Stanjura (ODS) změnu praxe hájil tím, že minulý rok Poslanecká sněmovna schválila nový zákon, který zavedenou praxi zrušil a zavedl novou, kdy se o rozpočtu budou jednotliví ministři dohadovat za zavřenými dveřmi, výsledek pak ministerstvo financí zveřejní poslední srpnový den.

První z ministrů, který veřejně vyjádřil nesouhlas s výší peněz pro svůj resort, byl ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš, pro něj je rozpočet pro jeho resort nepřijatelný. Bartošovo ministerstvo přijde o dvě miliardy korun, převážně z evropských fondů.

Ministr financí Stanjura se ke kritice postavil pasivně. „Ministři musí přesvědčit vládu,“ řekl a dodal, že jednání budou probíhat. „Bude se jednat do konce září. Prostor na přesuny mezi kapitolami určitě je.“

„Ministru Bartošovi i Pirátům bych také mohl vzkázat ostrá slova,“ reagoval Stanjura na citaci Ivana Bartoše a zopakoval, že jednání budou pokračovat. „Budou probíhat jednání, nikdy se nestalo, že by srpnový návrh rozpočtu byl schválený beze změn,“ řekl ministr a dodal, že v návrhu rozpočtu ponechal mikrorezervu ve výši jedné miliardy.

Stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) okomentovala návrh rozpočtu velmi lapidárně. „Není to dobrý rozpočet,“ zhodnotila a pustila se do slibů vládní ODS. „Zlatý hřeb ODS, rozpočtové magnum opus, ODS slibovala snižovat tempem 1 % ročně, to je 70 miliard, ale snižují jen přibližně o 33 miliard ročně,“ udeřila na úřadujícího ministra financí ze stáje ODS v Partii CNN Prima News.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to stejné , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 01.09.2024 15:25:08
jako z cenami všeho. Nejdříve to zvednou nebo způsobí růst o desítky procent a potom před volbami sníží o desetiny procenta a buší se po ramenou jak jsou úspěšní!!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Čunek hned po zvolení otevřeně promluvil o vládě

16:30 Čunek hned po zvolení otevřeně promluvil o vládě

Jedním z mála výrazných úspěchů, které si v letošních krajských volbách připsaly strany vládní koali…