„Předseda EU“ Orbán u Putina. Toto se v Kremlu odehrálo

05.07.2024 18:28 | Zprávy

V Kremlu probíhá jednání mezi maďarským premiérem Viktorem Orbánem, jenž je v Moskvě po návštěvě Ukrajiny, a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Putin přivítal Orbána jako dlouholetého partnera a předsedu Rady Evropské unie, zdůraznil důležitost jejich setkání v souvislosti s ukrajinským konfliktem a nabídl diskusi o mírových návrzích. Orbán poděkoval Putinovi za setkání a zdůraznil, že Maďarsko by mohlo být jedinou zemí v Evropě, která bude schopna komunikovat se všemi stranami konfliktu.

„Předseda EU“ Orbán u Putina. Toto se v Kremlu odehrálo
Foto: Repro: TASS
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán si třese rukou s Vladimirem Putinem (05.07.2024) na návštěvě Moskvy

Maďarský premiér Viktor Orbán pokračuje ve své mírové misi po návštěvě Ukrajiny, nyní se zastávkou v Moskvě, kde se v Kremlu setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jeho cílem je diskutovat o mírových návrzích na ukončení války v Ukrajině. Oba lídři si potřásli rukama.

Ruská vláda zveřejnila přepis úvodních slov obou lídrů.

„Vítejte v Moskvě, v Rusku,“ uvítal Putin maďarského premiéra

„Vím, že jste tentokrát přijel nejen jako náš dlouholetý partner, ale také jako předseda Rady Evropské unie. Doufám, že budeme mít příležitost vyměnit si názory na budování bilaterálních vztahů v této složité situaci a samozřejmě projednat možné scénáře největší evropské krize – mám na mysli Ukrajinu,“ řekl Putin a zmínil, že je obeznámen s Orbánovou nedávnou cestou do Kyjeva. „Vím, že jste poměrně nedávno, tuším 2. července, navštívil Kyjev a nyní jste sem přijel, abyste podrobně projednal situaci, která na Ukrajině vznikla. Jsem vám k dispozici.“

Putin naznačil zájem o diskusi o možnostech mírového urovnání konfliktu na Ukrajině. „Pravděpodobně víte o mém nedávném projevu k nejvyšším představitelům ministerstva zahraničí zde v Moskvě, který shrnul náš postoj k možnému mírovému urovnání. A jsem samozřejmě připraven s vámi některé podrobnosti prodiskutovat nebo vám je vysvětlit,“ řekl ruský prezident. Vyjádřil též zájem o pochopení Orbánova postoje, ale i postoje jeho evropských partnerů.

Putin také zmínil pokles obchodní výměny mezi Ruskem a Maďarskem a vyzval k další diskusi o bilaterální spolupráci. „Pokud jde o bilaterální vztahy, bohužel jsme zaznamenali vážný pokles obchodní výměny, a to o více než 35 procent. Obecně je však na čem pracovat. Realizujeme ambiciózní projekty,“ uvedl. „V každém případě vás rádi vidíme a máme o čem diskutovat. Vítejte, pane premiére,“ řekl Putin směrem k Orbánovi.

Viktor Orbán v Moskvě poděkoval Vladimiru Putinovi za dnešní setkání, které považuje za mimořádně důležité v kontextu současného mezinárodního dění. „Není to zdaleka naše první setkání za posledních deset let, ve skutečnosti je to již jedenácté. Toto setkání je však zásadnější než ta předchozí,“ řekl Orbán. Předtím se s ruským prezidentem setkal před vypuknutím války na Ukrajině, v únoru 2022.

„Jsem Vám velmi vděčný, že jste souhlasil se setkáním i v tak obtížné situaci. Musím Vám říci, že počet zemí, které mohou hovořit s oběma stranami tohoto konfliktu, se rychle snižuje. Maďarsko bude pravděpodobně brzy jedinou zemí v Evropě, která bude schopna hovořit se všemi stranami,“ řekl Orbán a zdůraznil svůj zájem o diskusi o klíčových otázkách, které ovlivňují Evropu.

Orbánova návštěva Moskvy byla komentována i na českých sociálních sítích. Třeba „přítel po boku“ prezidenta Pavla Petr Kolář napsal s otazníkem, zda tam byl Orbán za sebe, nebo za EU, která proti Putinovi přijímá sankce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

Myslíte, že u Ústavního soudu uspějete?

Dobrý den, myslíte, že máte šanci uspět u ÚS se zrušením ustanovení konsolidačního balíčku? Zatím soud žádné obdobné stížnosti nevyhověl. A nezkoušelo už stížnost podat ANO? Na co při stížnosti spoléháte ?Co přesně vlastně chcete zrušit? A kde najdu seznam těch, co návrh také podepsali? Vidím, že od...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Státník, který usiluje o politiku mnoha azimutů, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 05.07.2024 19:03:16
snaží se urovnávat konflikty a hledá řešení, vstupuje na politicky velice tenký led. Hraje vabank, ale hraje. Proto je taky státníkem, uznávaným všemi stranami problému. Ovšem to uznání se taky může v mžiku otočit v odsouzení. Politika jednostranného zaťatého blba je neskonale jednodušší, je totiž bez odpovědnosti za věci příští, stačí mu utrácet peníze občanů a blábolit slabomyslně co ostatní ZATÍM !!! chtějí slyšet, tu ovšem nezastává státník, ale pouze mizerný politik na státnické funkci- tato politika je odsouzena k prohře VŽDY!!! tato cesta nemá výhru ve scénáři ani náhodou. Blb zůstane blbem, i když kolem běží dějiny zrychleným tempem, tady není co uhrát. No, Orbán hraje dobře, dejme mu naději a nechme se překvapit.

|  27 |  0

Další články z rubriky

„Proboha, Petře.“ Nižší dluh? Fiala zle dopálil Kalouska. Čísla nesedí ani ekonomům

20:12 „Proboha, Petře.“ Nižší dluh? Fiala zle dopálil Kalouska. Čísla nesedí ani ekonomům

Výsledky hospodaření státu v prvním pololetí chválí ministr financí i premiér, jenž dokonce prohlási…