„Stydím se, že jsem Němka.“ Vědkyně odhalila, jak jde Německo od desíti k pěti

07.07.2024 6:45 | Monitoring

„Nikdy jsem si nemyslela, že to řeknu, ale stydím se za to, že jsem Němka,“ říká německá teoretická fyzička Sabine Hossenfelderová po tom, co se v její zemi v poslední době děje. Na svém youtubovém kanále vysvětlila, že přestože to zvenčí nemusí být patrné, ona jako Němka cítí, že je na tom její země „vážně špatně“. Ostuda německých železnic, pomalý internet či problémy německé energetiky dle ní mají společný zárodek. A nejhorší pak dle ní je směr, kterým Německo spěje po vypnutí svých jaderných elektráren. „Vážně chcete pro budoucnost celé země spoléhat na možnost, že do 10 let vznikne dosud neexistující část ekonomiky?“ nestačí se divit rozhodnutím německé vlády.

„Stydím se, že jsem Němka.“ Vědkyně odhalila, jak jde Německo od desíti k pěti
Foto: Repro YouTube @SabineHossenfelder
Popisek: Sabine Hossenfelderová

Hossenfelderová se dle svých slov setkává s otázkami lidí ze zámoří, v nichž se jí tazatelé ptají, co se s její zemí stalo. „Německo není tak dobře fungující, ekologicky super uvědomělá, high-tech země, jak tomu bylo. Jdu na vlakové nádraží a polovina vlaků je zrušená, a druhá má zpoždění. Eskalátory jsou rozbité, hlášení sotva slyšitelná a v není moc pravděpodobné, že byste se mohli připojit k wifi. A když už, tak je tak pomalá, že než se vám načtou zprávy, tak už se z nich stává akorát historie,“ jmenovala.

Podotkla, že je sice trošku toto její vyobrazení Německa přehnané a že ve skutečnosti to tam není všude až tak špatné. Ale nejde se prý zbavit dojmu, že „něco špatně“ prostě je. „A nejde jen o železnici. Německá vláda učinila řadu špatných rozhodnutích o naší infrastruktuře a technologickém rozvoji. V důsledku toho tato země pomalu, ale nevyhnutelně zaostává technologicky a z toho důvodu i ekonomicky,“ shrnula německá fyzička a matematička Hossenfelderová. „Svět se nás prostě už patřičně nebojí,“ dodala.

Zmínila příkladem, že zatímco v Británii už mají zavedený vysokorychlostní internet i na vesnici, ona si o něm v jedné z nejprůmyslovějších oblastí Německa může nechat jen zdát. „I na mezinárodní vesmírné stanici mají rychlejší internet,“ zaznělo od Hossenfelderové. A že je na tom ještě dobře v porovnání se vzdálenějšími obyvateli její ulice, kteří se potýkají i v dnešní době s internetem o rychlosti 5 megabitů za sekundu. Poukázala, že Německo má po Belgii druhé nejnižší pokrytí optickými kabely v Evropské unii. Třetí nejhůře pokryté je pak Řecko a Němce přeskočilo i Česko, které je v EU až čtvrté nejhorší.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nestyď se Němko, v roce 1939 , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseasspan , 07.07.2024 8:34:03
jste vy Němci byli pyšní na to, že jste Němci. Teď, když zase vedete Evropu do průs ....švihu, můžete být na sebe opět pyšní.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

17:13 Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

Spolek NaZemi, šířící „nerůstové myšlenky“ mezi mladými lidmi a nabádající je, aby se pokoušeli o „z…