„Varovali mě před Majdanem.“ Nepokoje v Srbsku, prezident tuší zradu. Jde o vzácný kov

11.08.2024 18:30 | Zprávy

Desetitisíce lidí vyšly v sobotu do ulic srbského Bělehradu protestovat proti plánované těžbě lithia v údolí Jadar na západě země. „Srbsko nevydáme,“ skandovali lidé v Bělehradě proti plánu na těžbu podporovaném Evropskou unií. Srbská vláda a prezident země Aleksandar Vučić v souvislosti s protesty aktivistů proti projektu těžby, jež má zemi přiblížit k EU, hovoří o nebezpečí „státního převratu“ a zaznívá též varování před „novým Majdanem“. Vučić zmínil, že od ruských zpravodajských služeb obdržel upozornění na chystané „masové nepokoje a převrat“.

„Varovali mě před Majdanem.“ Nepokoje v Srbsku, prezident tuší zradu. Jde o vzácný kov
Foto: Hana Brožková
Popisek: Srbský prezident Aleksandar Vučić

Desítky tisíc lidí v sobotu v centru srbského hlavního města dle serveru Euronews a agentury AP požadovaly zastavení projektu na těžbu lithia společnosti Rio Tinto v údolí Jadar na západě země kvůli obavám, že by těžba mohla způsobit znečištění půdy a vody v okolí.

Početný dav měl skandovat: „Nebude žádné dolování“ a zaznívalo též provolání o „zradě“. Někteří protestující se též vydali na pochod ke dvěma hlavním vlakovým nádražím v hlavním městě s tím, že budou blokovat vlakovou dopravu, dokud nebudou oficiálně splněny jejich požadavky týkající se těžby lithia.

Shromáždění se konalo po týdnech protestů ve městech po celém Srbsku proti plánu povolit těžbu lithia v údolí na západě země, která mělo odstartovat již dříve, ale po rozsáhlých demonstracích v roce 2022, jejichž součástí bylo i blokování klíčových mostů a silnic, se od nich upustilo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když naposledy mělo Srbsko něco společného s EU,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 11.08.2024 19:01:48
tak to skončilo bombardováním Bělehradu a ztrátou Kosova. Měli by si vzpomenout. Jestli tam to lithium je, tak ať si EU stoupne do fronty, jinak dopadnou Srbové jako Niger, kde v době, kdy tuna uranu stála 1200 dolarů, tak Francouzi platili Nigercům necelou stovku...

|  12 |  0

Další články z rubriky

Kočka snědená migranty novým tématem voleb v USA

10:24 Kočka snědená migranty novým tématem voleb v USA

Volební souboj v USA může být hodně těsný. Pro voliče demokratů i republikánů je nejdůležitějším tém…