„Vraťte se domů a splňte povinnost.“ Generál Syrskyj vyzval ukrajinské muže v cizině

27.07.2024 8:58 | Monitoring

Nejvyšší vojenský velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj promluvil ke světové veřejnosti. Zdůraznil, že Ukrajinci válku vyhrají. Je o tom bytostně přesvědčen navzdory tomu, že si je velmi dobře vědom toho, že Rusko má dnes převahu prakticky ve všem. Pokud něco Ukrajinci potřebují opravdu nutně, je to lidská síla. Proto by se měli vrátit domů Ukrajinci, kteří odešli z Ukrajiny. Aby jednoho dne mohli odpovědět na zásadní otázku.

„Vraťte se domů a splňte povinnost.“ Generál Syrskyj vyzval ukrajinské muže v cizině
Foto: Repro: X
Popisek: Nově jmenovaný velitel ozbrojených sil Oleskandr Syrskyj a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Oleksandr Syrskyj, nejvyšší vojenský velitel Ukrajiny, pokud nepočítáme politického nejvyššího velitele prezidenta Volodymyra Zelenského, věří, že Ukrajinci nakonec uhájí svou zemi a zvítězí. A dává to hlasitě najevo. I v rozhovoru pro britský The Guardian.

 Prozradil mimo jiné, že už dobře ví, kdy na Ukrajinu dorazí tolik žádané stíhačky F-16. „Ale to vám bohužel říct nemohu,“ sdělil novinářům s omluvným úsměvem.

Uznává, že Rusové jsou mnohem lépe vybaveni. Mají víc všeho: tanků, bojových vozidel, pěchoty, vlastně v podstatě všeho. Zatím prý Rusové drží na Ukrajině na 520 tisíc svých vojáků a do konce roku to má být až 690 tisíc.

„Pokud jde o vybavení, je v jejich prospěch poměr 1:2 nebo 1:3,“ řekl. Od roku 2022 se počet ruských tanků zdvojnásobil, z 1700 na 3500. Dělostřelecké systémy se ztrojnásobily a počet obrněných transportérů vzrostl ze 4500 na 8900. „Nepřítel má významnou výhodu v síle a zdrojích,“ řekl Syrskyi. „Proto je pro nás otázka nabídky, otázka kvality opravdu v popředí.“

Syrskyj však nepochybuje o tom, že Rusové nakonec prohrají. Protože navzdory síle, kterou už proti Ukrajincům nasadili, že dokázali posunout frontovou linii jen na několika místech. A že nikde nedosáhli velkého průlomu na frontě. Oněch menších úspěchů Rusové dosáhli za cenu velkých ztrát. Ty jsou podle Syrského třikrát vyšší než ztráty ukrajinské. Každých sto či dvě stě metrů, které Rusové na Ukrajině získají, jsou „zality velkým množstvím ruské krve“. Ukrajinci podle Syrského postupují jinak, snaží se chránit životy svých vojáků.

V exkluzivním rozhovoru pro Guardian, jeho prvním rozhovoru pro zahraniční noviny ve funkci hlavního vojenského velitele Ukrajiny, Syrskyj připustil, že věci byly „velmi obtížné“. „Ruský agresor útočí na naše pozice v mnoha směrech,“ řekl. Mohl by být ruský postup zastaven? „Ano, samozřejmě. Především to záleží na našich statečných vojácích, na našich důstojnících,“ řekl Syrskyj.

Pokud Rusové zaútočí na Charkov znovu, nebo místo toho zaútočí třeba v Záporožské oblasti, Ukrajinci prý budou mít připravenou odpověď. Odpověď, kterou do jisté míry dávají už dnes. Na ruskou kvantitu jednotek odpovídají kvalitou ukrajinské techniky. Např. mnohými útoky dronů do hloubi ruského území. Tyto útoky se podle Syrského daří. Stejně tak se z jeho pohledu podařilo vytlačit ruské vojenské síly, především lodě, z Krymu. A teď, dle Syrského slov, ještě zbývá zničit Kerčský most, silniční a železniční. Ukrajina má podle Syrského realistický plán, jak Krym vrátit do ukrajinských rukou. „Ale o tomto plánu nelze mluvit. Je to velké vojenské tajemství,“ pravil ukrajinský generál Syrskyj.

V obecné rovině poznamenal, že „Ukrajinci chtějí osvobodit všechno své území v hranicích roku 1991 a zajistit klid pro všechny Ukrajince, i pro Ukrajince z dnes okupovaných oblastí,“ řekl Syrskyj pro The Guardian. „Ale vím, že vyhrajeme. Vím, jak to musím udělat. A jsem si jistý, že to uděláme.“ Generál prozradil, že „nespí mnoho hodin“. Ve vzácných chvílích volna četl knihy o ukrajinské historii, aby pochopil „minulé procesy“. „Máme statečné lidi a složitou historii,“ poznamenal.

Jenže i Syrskyj uznal, že bez „lidské síly“ se Ukrajinci efektivně nebrání. Vyzval proto Ukrajince žijící v zahraničí, „aby se vrátili domů a aby splnili svou povinnost“. „Doufám, že po vítězství budou moci svým dětem říct, kde byli. Kde jsi byl, když všichni občané Ukrajiny bojovali v tak urputných bojích? To je ta otázka,“ nakladl otázku generál Oleksandr Syrskyj.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 27.07.2024 11:47:54
Kyjev začínal válku s cca 800 tisíci vojáky, pak provedl x mobilizací a od toho odečtěte ztráty, které Kyjev přiznává. Výsledkem je, že jim může věřit jen blázen. Ale lidskou sílu nemají. Proto možná dostanou možnost i naši svazáci s ukrajinskýma vlaječkama podporující válku od počítačů možnost přejít od řečí k činům.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…