A jéje. Už se tady zase perou. Bruselu asi brzy přibudou vrásky na čele

01.02.2017 6:40 | Zprávy

Kyjevský korespondent Rádia Svobodná Evropa Christopher Miller naznačuje, že se v posledních týdnech situace na východní Ukrajině opět přiostřuje. Podle některých hrozí další eskalace konfliktu, v důsledku kterého doposud zahynulo téměř 10 000 lidí.

A jéje. Už se tady zase perou. Bruselu asi brzy přibudou vrásky na čele
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Dětská kresba tanku na Donbase

„Ukrajinská armáda oznámila, že v prosinci bylo v bojích zabito 17 jejích vojáků a přibližně stejný počet v lednu. K dispozici nejsou žádné spolehlivé údaje ze strany separatistů. Vše však nasvědčuje tomu, že konflikt začíná opět nabírat na obrátkách,“ soudí Miller, který se vypravil přímo do jámy lvové. Tedy do pruhu země o šířce 350 metrů, jenž rozděluje obě znepřátelené strany a tvoří tak jakési nárazníkové pásmo.

Prostor pravidelně monitorují také zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci. „Přímým důsledkem neustálých výpadů obou stran na území nepřítele je eskalace napětí. Vojáci jsou v poslední době čím dál tím troufalejší a ve snaze skrýt své zbraně větší ráže, které jsou podle dohod z Minsku zakázány, s námi hrají hru na schovávanou,“ uvedl pro Rádio Svobodná Evropa pozorovatel Alexander Hug s tím, že v loňském roce došlo ke 300 tisícům porušení příměří.

Celý text v angličtině je ZDE.

Neustále se zhoršující situace si jsou vědomi nejenom vojáci a pozorovatelé, ale i zdejší obyvatelé. „Máme tady všichni neodbytný každodenní pocit, že nám smrt klepe na dveře. Rádi bychom, aby se k nám konečně nastálo vrátil mír,“ cituje Miller učitelku základní školy Ludmilu Alexejevnu, která pozoruje své žáky při dovádění na kluzišti. Velkým problémem je vedle neustálého ostřelování z obou pozic také ilegální pašování paliva a jídla.

Překupníci podle odhadů kyjevských úřadů vydělávají na situaci miliony a černý trh vzkvétá každým dalším dnem. V Novoluhanské oblasti se na místních farmách chová asi 93 000 vepřů a denně se produkuje asi 20 tun masa, z nichž je většina ilegálně dodávána separatistům. Regionální guvernér Pavlo Žebrivskij však navzdory tvrzení aktivistů a místních lidí říká, že po přesunu 46. praporu ustal přesun 98 % pašovaného zboží.

Ať už v blízké době opět dojde k obnovení konfliktu, nebo ne, ukrajinská armáda se podle Millera cítí aktuálně sebevědoměji než v předchozích třech letech. „Rozpočet na obranu byl navýšen o šest miliard dolarů a Ukrajina vytvořila dle ministra obrany Poltoraka armádu o síle 250 000 mužů. Přitom v dubnu 2014 disponovala pouze asi pěti až šesti tisíci vojáky připravenými k okamžitému nasazení do války. Minulý měsíc ukrajinská armáda získala novou raketu schopnou doletu 60 km,“ uzavírá Miller.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Novinář Kmenta má informace z ODS: Velký plán. Fiala váhá, tlačí ho do něj

23:09 Novinář Kmenta má informace z ODS: Velký plán. Fiala váhá, tlačí ho do něj

Odvolání Ivana Bartoše a případný odchod Pirátů z vlády je součástí plánu na velkou změnu. Vládní pě…