A kolik ta podpora bude stát? Fiala jásá nad americkou továrnou na čipy, opozice má otázky

21.06.2024 11:40 | Monitoring

Opozice tlačí na vládu premiéra Petra Filay (ODS), aby zveřejnila podrobnosti i investici amerického výrobce čipů Onsemi do rozšíření výroby v závodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, konkrétně jak vysoká bude podpora ze strany českého státu. Premiér hovoří o největší zahraniční investici v moderní historii České republiky, kdy se Česko konečně stává významným hráčem ve výrobě čipů. Další velkou investici by mohla být stavba obří Gigafactory na výrobu lithiových baterií na Karvinsku.

A kolik ta podpora bude stát? Fiala jásá nad americkou továrnou na čipy, opozice má otázky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Česká republika po týdnech čekání obdržela od Spojených států pozitivní zprávu. Společnost Onsemi chce rozšířit výrobu čipů v závodě v Rožnově pod Radhoštěm. Do postupného navyšování výroby plánuje společnost Onsemi investovat přes 40 miliard korun.

Až osmdesát procent těchto nákladů má jít do technologií, díky kterým v Rožnově pod Radhoštěm vznikne kompletní výroba čipů. Dosud podrobnosti o výši státní podpory však zatím zveřejněny nebyly, má být však v řádu miliard korun, informovala na svém webu Česká televize.

Zástupci parlamentních opozičních stran nyní apelují na vládu, aby výši státní podpory pro Onsemi zveřejnila.

„Podle zákona může pobídka dosáhnout až výše 27,5 procenta celkových projektových nákladů. To znamená, že její výše se bude odvíjet od toho, kolik bude skutečně proinvestováno. U těchto projektů to bývá kombinace – dáváte i určitý cashový grant do investice a samozřejmě část může být i formou daňových úlev,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), který věří, že se peníze do státního rozpočtu vrátí.

„Získání investice společnosti Onsemi do továrny na výrobu čipů je pro ČR velký úspěch. Je to největší investice v novodobé historii ČR,“ uvedl premiér Petr Fiala na svém facebooku.

„Česko má potenciál stát se součástí evropského centra výroby čipů. Společnost Onsemi investuje 44 miliard Kč do továrny na výrobu čipů v Rožnově pod Radhoštěm. Jde o největší obdobnou investici v novodobé historii, která přinese mnoho nových pracovních příležitostí, pracovní místa s vyššími výdělky a navíc nám umožní snížit naši závislost na dodávkách čipů, které jsou klíčové třeba pro výrobu automobilů.

Je to obrovský úspěch pro českou ekonomiku, konkurenceschopnost i pro region. Děláme, co je třeba. A to je Restart Česka,“ uvedl premiér Petr Fiala na svém facebooku.

„Mám z toho osobní radost. Je to jeden z kroků, které nás posunou dál mezi nejúspěšnější země,“ dodal v dalším příspěvku předseda vlády.

Investor momentálně dokončuje žádost o státní pobídku a finalizuje jednání s vládou. Následně bude muset pobídku schválit Evropská komise. „Upřímně říkám, že bez investiční pobídky bychom neměli šanci tuto investici získat,“ uvedl viceprezident a ředitel výroby Onsemi Rožnov pod Radhoštěm Aleš Cáb. S tím, že podpora nemá navýšit zisk investora.

Společnost Onsemi patří mezi největší a nejvýznamnější výrobce polovodičů na světě. Investice společnosti posílí také Evropskou unii, která se snaží v oblasti mikročipů vybudovat svou konkurenceschopnost vedle Asie a USA. Investice navazuje na současnou výrobu v Česku. Ta zahrnuje růst krystalů křemíku, výrobu desek na bázi křemíku a karbidu křemíku a výrobu křemíkových čipů.


 

 

 

 


 

Rozšíření výroby čipů na území Česka je dlouhodobým tématem. S čipy, které se využívají v mnoha oblastech, se lidé setkávají doslova všude, v chytrých telefonech, elektromobilech, počítačích, ale také ve zdravotnictví nebo v energetice. Jsou navrženy tak, aby minimalizovaly spotřebu energie a optimalizovaly výkon a spotřebu energie v závislosti na aktuálních požadavcích.

Čipy také určují například polohu zařízení, řídí propojení a procesy nebo zpracovávají data. Jejich velikost se měří v nanometrech a odvíjí se od ní nejen jejich výkon, ale také spotřeba energie či využití. Nejmenší takový čip může mít méně než deset nanometrů.

Onsemi má v Česku kolem 2200 zaměstnanců, kteří se ve třech závodech zabývají návrhem integrovaných obvodů, výrobou křemíkových desek a výrobou polovodičových čipů. Hlavní závod je v Rožnově pod Radhoštěm v areálu bývalé Tesly. Mateřská společnost má hlavní sídlo ve Scottsdale v Arizoně.

Rozšíření čipové výroby v Rožnově vítá také automobilka Škoda Auto. Věří, že to pomůže odolnosti dodavatelských řetězců v oblasti polovodičového ekosystému, který v minulých letech čelil zpožďování dodávek z Asie.

Nemusí jít ale o poslední investici takových rozsahů. Zvažuje se také stavba gigafactory na Karvinsku. Moravskoslezský kraj chystá změnu územního plánu, v němž je zahrnut vznik strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni. V areálu průmyslové zóny by měla vzniknout továrna na výrobu automobilových trakčních baterií za 200 miliard korun. V tomto případě by ji měl zřejmě postavit korejský investor.

Proti výstavbě gigafaktory se ale staví místní. V referendu v Dolní Lutyni jednoznačně záměr odmítli. Vedení obce se nyní shání po právní kanceláři, která by zastupovala obec při podávání námitek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to zjevný tradiční tunel v režii ODS a jejich zločinecké party, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastimil Dorotík , 21.06.2024 13:49:25
Ze strany ONSEMI se zjevně o žádné náhlé překvapivé strategické rozhodnutí nejedná - že proinvestuje v Rožnově p/R přes 44 miliard na výrobu čipů. Tato firma už před léty skoupila v Rožnově vše z bývalé Tesly Rožnov, co souvisí s vývojem, návrhem a výrobou polovodičů, integrovaných obvodů, tedy čipů - od tažení křemíku až po výrobu finálních výrobků a jejich distribuci. Minimálně posledních asi 5 let intenzivně přestavuje, rekonstruuje, modernizuje toto vše, tedy už dávno významně investuje. Dnes jí zůstává tak učinit s posledním objektem bývalé Tesly - V15 (???). Takže nějaké strategické rozhodnutí ze strany ONSEMI tady muselo být minimálně 5 a více let nazpět. Dnes se zjevně jedná jen o to, jak dodatečně vytáhnout od státu miliardové pobídky - tedy pustit žilou daňovým poplatníkům, za což asi vládní strany, jako i jednotlivci jako Fiala, Siekala, .... poberou nějaké to miliónové všimné. Je to zjevný tradiční tunel v režii ODS a jejich zločinecké party.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

20:17 „Jak poznáte českého důchodce? Nesmlouvá, bere, co je levné“. Zážitky z plzeňské burzy potravin

Nejen Ukrajina je v Plzni zastoupena, ale také Bulharsko. V regionu pracují a žijí tisíce jeho přísl…