Až 690 tisíc ruských vojáků. Mohutná převaha, přiznává Ukrajina

25.07.2024 8:32 | Zprávy

Do konce roku prý Rusové chtějí mít na Ukrajině až 700 tisíc vojáků. Teď podle ukrajinských obránců buší do svobodné země asi 510 tisíc vojáků a dalšího personálu v týlu fronty. Vrchní velitel Oleksandr Syrskyj prozradil, že Rusové v podstatě nehledí na ztráty, ale je otázka, jak dlouho Rusové takové ztráty unesou. Pokud tedy dřív nenastane mír, o kterém by mohla vyjednávat Čína jako prostředník.

Až 690 tisíc ruských vojáků. Mohutná převaha, přiznává Ukrajina
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Nejvyšší ukrajinský vojenský velitel Oleksandr Syrskyj prozradil, že Rusové mají momentálně v operacích na Ukrajině asi 520 tisíc vojáků a do konce roku by jich mohlo být až 690 tisíc. Rozdíl mezi ukrajinskými a ruskými operacemi je v tom, že Ukrajinci při ochraně své vlasti chrání životy vojáků, zatímco Rusové při krádeži ukrajinského území nehledí na ztráty a za každý metr jsou ochotni zaplatit vysokými ztrátami.

„Syrskyj uvedl, že ruské síly mají v současnosti nad ukrajinskými silami převahu ve vybavení dva ku jedné nebo tři ku jedné a že ruské síly od roku 2022 zdvojnásobily počet ruských tanků a obrněných transportérů a ztrojnásobily počet dělostřeleckých systémů na Ukrajině,“ uvedl washingtonský Institut pro studium války s odvoláním na britský The Guardian.

Mezitím někteří ruští poslanci tvrdí, že jednání o novém zákoně, který by mohl vést k zadržení vojáků na 10 dní, pokud budou používat mobily a jiné komunikační nástroje v první linii, že by tento zákon mohl být využit jako nástroj k osobním mstám a šikaně vojáků.

Bývalý ukrajinský separatistický politik Oleg Carjov prohlásil, že novela bude vážnou ranou pro image ruského ministra obrany Andreje Bělousova, a tvrdil, „že novela je jednoznačně iniciativou ruského ministerstva obrany,“ napsal k tomu ISW.

Prozatím mají Rusové k dispozici dost sovětské techniky a ve střednědobém horizontu se v tomto směru nic nemění, ale podle ISW je otázka, co se bude dít, až tyto zásoby dojdou.

Pokud předtím nedojde k uzavření míru. O možné cestě k míru jednal v Číně ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba a jeho čínský protějšek Wang I. Na jedné straně Kuleba pracoval s ukrajinským desetibodovým plánem a Wang I operoval se šestibodovým čínsko-brazilským plánem.

Podle serveru Kyiv Post Kuleba v Číně prohlásil, že jsou Ukrajinci připravení vést hovory s Ruskem, pokud půjde o hovory vedené „v dobré víře“. A jedním dechem dodal, že Rusko prozatím o hovory vedené v dobré víře nestojí.

„Jsem přesvědčen, že spravedlivý mír na Ukrajině je ve strategických zájmech Číny a role Číny jako globální síly pro mír je důležitá,“ řekl na svém setkání s čínským protějškem Wangem I v Guangzhou.

Kuleba také řekl, že ruská invaze „brání mezinárodní stabilitě, rozvoji dobrých sousedských vztahů a zejména rozvoji obchodu mezi Čínou a Evropou“.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hmm, Rusové "buší do svobodné země"., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 25.07.2024 8:59:06
Tedy autore, to je téměř básnický obrat. Jen si nejsem jist, co myslíte tou svobodnou zemí. A fakt jste přesvědčen, že Ukrajina šetří životy svých vojáků a Rusko je naopak posílá umírat po tisících? Proč tedy na Ukrajině již téměř došli všichni bojeschopní muži a Rusko s lidskou silou nemá evidentně problém? Pokud takové informace od někoho přebíráte a podepisujete se pod ně, alespoň se nad nimi trochu logicky zamyslete. Já jen aby to nepůsobilo tak hloupě.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…