Babiš u Xavera nadával na vládu: Podvedli lidi, platy jim šly nahoru! Ale neposlechl Zemana

29.12.2021 13:30

Expremiér a současný opoziční poslanec Andrej Babiš (ANO) byl hostem moderátora Luboše Xavera Veselého na XTV.cz. Mimo jiné si posteskl nad tím, že volby do Poslanecké sněmovny vyhrála dle jeho slov média. Pochválil se za předání Strakovy akademie a chybu nenašel ani u rozpočtu či v řešení covidové situace. Ale vadilo mu, že prošlo zvýšení paltů poslancům a senátorům.

Babiš u Xavera nadával na vládu: Podvedli lidi, platy jim šly nahoru! Ale neposlechl Zemana
Foto: Facebook
Popisek: Andrej Babiš ve svém facebookovém pořadu Čau lidi

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Úvodem se Babiš rozhovořil o tom, s jakým pocitem opouštěl Strakovu akademii, do níž přepouštěl předsedu ODS Petra Fialu, jenž je současným premiérem. „Ten pocit byl takovej, že my jsme skutečně nastartovali strašně moc věcí. A ta nová vláda vlastně nemusí ani nic dělat. Nechat to bejt, tak jak to bylo nastartováno včetně rozpočtu, výstavby dálnic a obchvatů a opravy tady hlavního nádraží – bude to úžasný, čerpání evropských peněz a dalších věcí, takže jsme toho udělali strašně moc. A samozřejmě mě mrzí, že ty plody bude sklízet ta nová vláda, která se o to vůbec nepřičinila a doufejme, že tomu nebude bránit. Když jsme začínali v roce 2014, tak čerpání evropských fondů nebylo téměř žádné, tam chybělo asi 300 miliard, a my jsme to vyčerpali. Teď za období 2014–2020 je téměř 99 procent vyčerpáno. Připraveno další období, obrovské peníze do zdravotnictví a tak dále...“ popsal Babiš. 

Následně se rozhorlil na téma dálnic. „Oni stále manipulují ty informace. Taková dálnice se u nás v průměru stavěla 13 let. Ale od všech těch povolení tři roky. My jsme nezdědili nic. Takže jsme udělali toho strašně moc. My jsme to chtěli, ale když se dívám na tu novou koalici, tak tam jde hlavně o ty posty, o ty auta, o ty řidiče, o ty asistenty, o ty náměstky, aby ti, kteří neuspěli ve volbách, dostali nějaký post,“ zmínil Babiš.

„Covid jsme řešili dva roky, ale nakonec to vypadá docela dobře. Každý o tom mluví, nikdo tomu nerozumí, žádná predikce nevyšla, žádných Prymulových 50 tisíc, žádné tisíce mrtvých toho Flegra, nebo jak se jmenuje. Vypadá to, že omikron je jenom infekční a že není zabiják. Takže my samozřejmě budeme nové vládě, a to je podobný tým, co tam je, držet palce a podporovat ji, pokud tedy bude následovat ta rozhodnutí, která jsme dělali, ale oni celý čas tvrdili, jaký zázračný lék mají. A jiný nemají, to je jasné,“ podotkl také Babiš.

Řeč byla i o rozpočtu. „My jsme šetřili, my máme stále šesté nejmenší zadlužení v Evropské unii. Ten potenciál tady je. A my samozřejmě chceme investovat. Navyšovat vědu a výzkum, navyšovat pro armádu, vždyť 2009, když přišla krize, tak oni to srazili, rozpočet armády, ze 60 miliard na 42. A my jsme to navýšili téměř na 92. A chceme samozřejmě, aby lidé dostali aspoň inflaci, nárůst platů. A je jeden skutečně z podvodů koalice, co vlastně podvedli lidi, když řekli před volbami, že si nebudou navyšovat platy. Ale byli domluveni se Senátem, že ten to zavetuje, takže teď je tam stále nárůst poslanců a senátorů o 6,1 procenta,“ sdělil Babiš, že to není fér. A poukázal i na další věci, které zazněly před volbami.

„Mimochodem teď je velké téma, kdo umí vůbec anglicky a neumí. Víte, to předsednictví, ten ministr, řídí tu radu. A bude ji řídit česky? Nebo jak to bude dělat? Řídí 27 ministrů životního prostředí nebo financí... Ale oni to mají v tom programu, nebo nevím, co to je, že budou mít jazykově vybavené lidi. Tam je plno dalších věcí, můžeme mluvit o úsporách, které samozřejmě neexistují. My jsme šetřili, snižovali jsme počty zaměstnanců. Všechny ty jejich sliby nebyly reálné, ale lidé tomu uvěřili, tak teď snad pochopí, že to nebyla pravda,“ uvedl Babiš.

Babiš se následně vyjádřil k vánočnímu poselství prezidenta Miloše Zemana, který by zrušil veškeré daňové výjimky. „To je jeho mantra,“ sdělil Babiš s tím, že na tom není ani kus pravdy. „Ta hlavní daňová výjimka je pro zaměstnance, pro pracující manžele, pro děti, to je snad 360 miliard. To by postihlo všechny lidi, to by uvrhlo do chudoby miliony lidí,“ podotkl Babiš. Prezidentovi se to prý snažil vysvětlit, ale marně. 

„Vždycky jsme měli dobré vztahy, ale teď je na mě naštvaný, že jsem nepřijal to pověření,“ řekl Babiš ke svým vztahům s prezidentem Milošem Zemanem. „Možná tam jsou i jiné věci, ale nerad bych to tady rozebíral,“ podotkl Babiš. 

Volby dle jeho slov vyhrála hlavně média. „Hlavně Česká televize jede od roku 2016 vybrané pořady na mě, iRozhlas, tyhle veřejnoprávní na mě jedou stále nějakou kampaň...“ posteskl si Babiš a pochválil se za to, jakým stylem předal vládu premiérovi Petru Fialovi. „V mašličkách, červený koberec,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

18:29 Xaver z televizní rady? Nejde o Vašáryovou, jde o poplatky, naznačuje

Povolební vyjádření herečky a diplomatky Magdy Vášáryové o tom, že vítěznou stranu Směr-SD volila i …