Budeme jaderná mocnost, plánuje prý Síkela. Chce urychlit Dukovany

17.04.2023 21:20 | Komentář

Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (STAN) vyjádřil své naděje, že by se Česká republika mohla stát jednou z jaderných mocností světa. Tendr na výstavbu nového jaderného reaktoru v Dukovanech chce urychlit. Projekt má na starosti ČEZ, v září by měla být známá firma, které bude stavba reaktoru přidělena. Mezi zájemce o jeho výstavbu patří francouzská společnost EDF, jihokorejská firma KHPN a severoamerická společnost Westinghouse. Ministr počítá i se žalobou od některých států Evropské unie, nemyslí si však, že by měly představovat závažnější problém.

Budeme jaderná mocnost, plánuje prý Síkela. Chce urychlit Dukovany
Foto: FCB Jozefa Síkely
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela z hnutí Starostové a nezávislí oznámil ambiciózní cíle pro Českou republiku: „Naším zájmem je, abychom se stali součástí jaderné renesance ve světě, abychom se stali jadernou mocností,“ řekl v Poslanecké sněmovně na semináři Energetická bezpečnost v kontextu ruské agrese.

Síkela požaduje i urychlení výběrového řízení ke stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech. Podle současných plánů by měl být dokončen v roce 2036. Projekt má na starosti energetická společnost ČEZ, která v současnosti projednává nabídky od různých uchazečů na stavbu. Mezi adepty se řadí francouzská společnost EDF, jihokorejská firma KHNP a americký Westinghouse. Detaily o nabídkách dosud nebyly zveřejněny, přičemž finální nabídky od zájemců se teprve očekávají v polovině září. V příštím roce by pak podle ministra měl být na programu už podpis smlouvy s vybranou firmou.

Síkela připomněl, že proces notifikace veřejné podpory pro stavbu v Dukovanech u Evropské komise stále pokračuje, očekává však, že nastanou komplikace. Některé země Evropské unie, které se zásadně stavějí proti jaderné energetice, jako například Rakousko nebo Lucembursko, by mohly proti státní podpoře podat žalobu.

Ministr nicméně věří, že žaloby projekt neohrozí. Na obranu proti nim hodlá použít rozhodnutí unijního soudu z minulého roku v případě podpory jaderné elektrárny Pakrs II. v Maďarsku. Rakousko tehdy podalo žalobu, kterou soud zamítl a uznal, že státní podpora je v souladu s právem Evropské unie.

Podle zástupců vlády a společnosti ČEZ bude nový jaderný reaktor v Dukovanech největší investicí v novodobé historii České republiky. V cenách roku 2020 by měl reaktor stát kolem 160 miliard dolarů, přesnější cena bude stanovena až po vybrání firmy, která reaktor bude stavět. Informovala o tom ČTK.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolik ten náš materiál zabil lidí. A kolik stál. Xaver se s Mynářovou pustili do ožehavého tématu

11:40 Kolik ten náš materiál zabil lidí. A kolik stál. Xaver se s Mynářovou pustili do ožehavého tématu

Luboš Xaver Veselý s Alexandrou Mynářovou, moderátorkou a manželkou bývalého vedoucího Kanceláře pre…