Citlivý přístup sociálních pracovnic pomáhá zmírnit dopady rozchodu rodičů na dítě, říká místostarosta Lachnit

23.03.2014 12:13 | Zprávy

ROZHOVOR JUDr. Petr Lachnit je místostarostou páté městské části a má na starosti sociální problematiku. A ta se bez nadsázky týká v různých obdobích života každého z nás. I proto jsme se zeptali na pár otázek, které budou jistě zajímat každého občana…

Citlivý přístup sociálních pracovnic pomáhá zmírnit dopady rozchodu rodičů na dítě, říká místostarosta Lachnit
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Můžete prosím pro laiky vysvětlit, co je sociální práce a kdo je sociální pracovník?

Spíše než vysvětlovat, co je sociální práce a kdo je sociální pracovník, je lépe se ptát, co je posláním sociálního pracovníka. Posláním sociálního pracovníka je zlepšení lidské společnosti prostřednictvím práce s jednotlivcem, rodinou, širší rodinou, skupinou lidí, ale i s komunitou. Obecně lze říci, že úkolem sociálního pracovníka je zlepšení narušených sociálních vztahů v přirozeném prostředí klienta. Sociální pracovník prostřednictvím své práce učí jednotlivce, ať je jednotlivcem dítě nebo dospělý, správným životním postojům a chování. Sociální pracovníci, pokud mají naplnit svoje základní poslání, pak musí spojit nejen své klienty zpět s primární rodinou, případně komunitou. Při řešení sociálních problémů musí spojovat ostatní odborníky do multidisciplinárních týmů. Sociální pracovník musí být osobou dostatečně chápající, empatickou, ale zároveň musí mít k dispozici potřebné znalosti, dovednosti a nástroje. Sociální práce je v tomto směru skutečně posláním.

Co je ta často v médiích skloňovaná sociálně právní ochrana dětí?

Sociálně právní ochrana dětí je odvětví veřejného práva. Primárně vychází z Listiny základních práv a svobod a v neposlední řadě z Úmluvy o právech dítěte. Sociálně právní ochrana dětí je podrobněji upravena v zákoně č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, zákonu č. 89/2012 Sb., občanském zákoníku, zákonu o zvláštních řízeních soudních, zákonu o výkonu ústavní a ochranné výchovy a mnoha dalších zákonech. Jejím předním hlediskem podle zákona je zájem a blaho dítěte, ochrana rodičovství a rodiny a vzájemné právo rodičů a dětí na rodičovskou výchovu a péči. Od ledna 2013 začala platit novela zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, která zavedla do praxe standardy kvality sociálně právní ochrany. Ve zjednodušeném pojetí se dá říci, že sociálně právní ochrana dětí se zaměřuje na děti a rodiny, kde se objeví nějaký problém, který je nutno řešit v zájmu nezletilých dětí. Sociální pracovníci na oddělení sociálně právní ochrany dětí se o tomto problému dozví buď od samotné rodiny, nebo ze školy, od policie, pediatra či odborného lékaře. Problém také oznámí širší rodina nebo dojde k anonymnímu oznámení. Ochrana je poskytována všem dětem „bez rozdílu“ do jejich 18 let věku a je bezplatná.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Jak dlouho budete fungovat koalice SPOLU?

Nemyslíte, že kdybyste kandidovali sami jako ODS mohli byste být mnohem úspěšnější? Kuba kandidoval za ODS a uspěl mnohem lépe než ten váš slepenec. Já jsem ochoten volit ODS, ale ne topku a lidovce a určitě nejsem sám, vždyť jste oslabili nejen teď, ale i třeba v evropských volbách.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Buzerace zemědělců zvedne ceny. Ve jménu EU

4:44 Buzerace zemědělců zvedne ceny. Ve jménu EU

Zemědělcům byrokratické zátěže neubývá, ale naopak. Po dni stráveném prací na poli nebo ve stáji si …