Čtyři roky natvrdo. I víc. Blokovat dopravu se aktivistům nevyplatilo

19.07.2024 11:55 | Monitoring

Pět ekologických aktivistů z hnutí Just Stop Oil, kteří zorganizovali protesty, kvůli nimž byla v listopadu roku 2022 část dálnice M25 po čtyři dny zastavena, poslal britský soud do vězení na čtyři a více let, informovala stanice BBC.

Čtyři roky natvrdo. I víc. Blokovat dopravu se aktivistům nevyplatilo
Foto: X
Popisek: Pět aktivistů z organizace Just Stop Oil bylo odsouzeno k trestu vězení za blokování dopravy na dálnici M25

Pětačtyřicet protestujících z hnutí Just Stop Oil vylezlo v listopadu 2022 na svodidla na dálnici a donutilo policii zastavit provoz, aby způsobili zablokování dopravy v jižní Anglii.

Soudce Christopher Hehir uvedl, že 58letý Roger Hallam, 38letý Daniel Shaw, 58letá Louise Lancasterová, 35letá Lucia Whittakerová De Abreuová a 22letá Cressida Gethinová „překročili hranici od znepokojeného účastníka kampaně k fanatikovi“. Všech pět aktivistů před soudem dříve uvedlo, že se cítí nevinní.

U soudu v Southwarku byl Hallam odsouzen k pěti letům odnětí svobody, zatímco ostatní obžalovaní dostali po čtyřech letech vězení. Jedná se o nejvyšší trest za nenásilný protest v britské historii, uvedla agentura Reuters.

V důsledku této protestní akce vznikl na dálnici M25 během čtyř po sobě jdoucích dnů chaos, který způsobil téměř 51 000 hodin zpoždění řidičů, uvedl soud.

Lidé zmeškali lety, lékařské prohlídky a zkoušky. Během jednoho z protestů 9. listopadu 2022 se srazila dvě nákladní auta a policejní motocyklista spadl z motorky, když se snažil zastavit dopravu v rámci „pojízdné blokády“.

Prokuratura uvedla, že protesty vedly k ekonomickým nákladům ve výši nejméně 765 000 liber (v přepočtu téměř 23 milionů korun).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…