Fialovo zadlužení. „Za Babiše to bylo horší,“ řekl premiérův poradce

02.08.2024 9:01 | Monitoring

Česká ekonomika by mohla šlapat mnohem lépe. Poradce premiéra Petra Fialy (ODS) však považuje za pozitivní alespoň to, že se vláda snaží fungování státu udržet v určitých mantinelech. Jenže, když to uslyšel exministr financí Ivan Pilný, rozčílil se. Křeček ihned kontroval, že za vlády Andreje Babiše bývalo hůř.

Fialovo zadlužení. „Za Babiše to bylo horší,“ řekl premiérův poradce
Foto: Reprofoto: YouTube CNN Prima News
Popisek: Petr Fiala a Andrej Babiš v debatě na CNN Prima News

Schodek rozpočtu na konci července přesáhl 192 miliard korun. Je to moc? Nebo je to málo a vláda Petra Fialy (ODS) by mohla dluhy ještě zvýšit a získané peníze využít na oživení churavějící české ekonomiky? Guvernér České národní banky Aleš Michl na tiskové konferenci varoval, že česká ekonomika rozhodně nefunguje tak dobře, jak by mohla a hned vysvětlil proč. „Proti jejímu výraznějšímu oživení působí zejména utlumená důvěra domácností a firem v ekonomický vývoj.“

Michl v této souvislosti prohlásil, že spotřeba domácností ještě nedosáhla předcovidové úrovně.

Exministr financí za hnutí ANO ve vládě Bohuslava Sobotky Ivan Pilný se v Událostech, komentářích České televize mračil. „Těžko se můžu nemračit, když vím, že náš celkový dluh je 3,2 bilionu korun a že si budeme muset dál půjčovat. Takže jestli si půjčujeme 235 nebo 250 milionů není takový rozdíl,“ poznamenal.

Poradce premiéra ekonom Štěpán Křeček také označil míru schodku za vysokou, ale obratem dodal, že hospodaření státu se začíná zlepšovat. „Jsem tád, že alespoň jdeme po správné cestě,“ zdůraznil.

Novinář Tomáš Holub ze serveru Seznam Zprávy, který se dlouhodobě věnuje i stavu české ekonomiky, připomínal, že v Polsku či v Maďarsku si také naplánovali nějaké schodky, ale nedodrželi je a podle publicisty by bylo pozitivní, kdyby čeští ministři dokázali dodržet to, k čemu se vlastně zavázali.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

O neschopnosti vlády, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 02.08.2024 9:20:48
svědčí i angažování Křečka za ekonomického poradce. Z jeho úst znějí ty výmysly a upravené argumenty ještě divněji a někdy až komičtěji, než z jiných úst.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…