Hrozí kolaps zdravotnictví, hřímal John. Přivedl si i šéfa nemocnic

18.12.2012 12:16 | Zprávy

Věci veřejné uspořádaly tiskovou konferenci k problematice zdravotnictví, na kterou si pozvali i nejvyššího představitele asociace nemocnic. Hrozí prý totální kolaps zdravotní péče.

Hrozí kolaps zdravotnictví, hřímal John. Přivedl si i šéfa nemocnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John, Kateřina Klasnová a Michal Babák

Předseda strany Radek John na tiskovém brífinku v Poslanecké sněmovně varoval, že hrozí kolaps zdravotní péče, neboť ani pár dní před koncem roku není jasné financování zdravotní péče v roce 2013. Navíc není jasné, které nemocnice vůbec budou fungovat, a jak. „Zcela absurdně mají být rušeny ty nemocnice, které jsou efektivnější,“ rozčiloval se Radek John.

Pak k rušení nemocnic připomněl, že Věci veřejné dlouhodobě prosazují zveřejňování žebříčků nemocnic. „Ale nejspíš jde spíše o to, která nemocnice má mocného politického ochránce a která nemá krytí,“ obává se předseda VV.

Podle informací z véčkařských regionů má být osm nemocnic zrušeno a dalším dvanácti to bude vážně hrozit. Řada občanů tak prý bude vystavena omezení zdravotní péče, nebo přinejmenším nejistotě, jak daleko budou muset do nemocnice jezdit. „Je zde cynická ambice likvidovat efektivnější nemocnice a zachovávat ty dražší,“ varoval John.

Na tyto problémy prý upozorňuje i Asociace českých a moravských nemocnic. Ta navíc odmítá úhradovou vyhlášku, která podle Johna představuje další průšvih.

K objasnění tohoto „průšvihu“ si Véčka na tiskovku přizvala výkonného ředitele asociace nemocnic Stanislava Fialu. „Dovolte, abych dementoval informace z médií, že většina nemocnic úhradovou vyhlášku provedla,“ uvedl. Podle něj tak drtivá většina ze 189 českých nemocnic doposud neučinila.

Je prý téměř jisté, že do začátku ledna nebudou uzavřeny smlouvy s drtivou většinou nemocnic. „Nechceme, aby to dopadlo na pacienty, a budeme smlouvy dodržovat tak, jak platily dosud. Je na pojišťovnách, jak k tomu přistoupí.  Žádáme ministerstvo, aby celou situaci začalo urychleně řešit,“ uvedl výkonný ředitel nemocniční asociace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

18:45 Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

První odhady výsledků dnešních rakouských parlamentních voleb naznačují, že by v sousední zemi mohla…