Hurá, víc Čechů chce euro, radují se ve STANu. Měli by se podívat do Itálie

03.07.2024 17:29 | Monitoring

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) se raduje, že podle nejnovějšího průzkumu údajně vyrostla podpora Čechů k přijetí eura na 49 %. Jak ale upozorňuje ekonom Philipp Heimberger, vstup do eurozóny nutně nevede k ekonomickému růstu; na příkladu Itálie se ukazuje, že může jen prohloubit stávající ekonomické problémy.

Hurá, víc Čechů chce euro, radují se ve STANu. Měli by se podívat do Itálie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eurobankovka v detailu

Hnutí STAN na síti X koncem června slavilo zvýšení podpory přijetí eura mezi Čechy. „Diskuze o euru má smysl! I díky ní meziročně narostl počet Čechů podporujících přijetí eura ze 43 % na 49 %. Vyplývá to z průzkumu Eurobarometru. Děkujeme našemu ministrovi Martinu Dvořákovi, že mluví nahlas o výhodách společné evropské měny,“ informovali Starostové.

Zaradoval se i samotný ministr pro evropské záležitosti. „Podpora eura v Česku stoupá! Sice pomalu, ale stoupá! Podle nejnovějšího Eurobarometru je v Česku podpora přijetí eura 49 %. Přínosy eura má smysl vysvětlovat. Oproti minulému průzkumu z dubna 2023 došlo mezi podporovateli k nárůstu o 6 procentních bodů!“ přidal se Dvořák.

Jenže příklad Itálie a stejně tak Řecka ukazuje, že ani členství v eurozóně nemusí vést k ekonomickému rozkvětu, ale leckdy dokonce právě naopak. Ekonom Philipp Heimberger analyzoval příčiny toho, že reálné mzdy v Itálii v roce 2023 byly ve skutečnosti nižší než v roce 1990. „Reálná mzdová bída Itálie: mzdy očištěné o inflaci byly v roce 2023 o 4,4 % nižší než v roce 1990. Dokonce i reálné mzdy v Řecku si vedly o něco lépe,“ informoval ekonom s tím, že Itálie přijala euro v roce 2002 a 20 let v eurozóně jí ekonomicky nijak neprospělo.

„Itálie je Achillovou patou eurozóny, její velká ekonomika zaostává za ostatními zeměmi eurozóny,“ všímá si Heimberger. Svůj vliv podle něj má jak historická ekonomická situace Itálie, tak omezení měnové, fiskální, průmyslové a mzdové politiky v rámci přísných pravidel eurozóny, kde je kladem důraz na dluhové brzdy.

Podle Heimbergera je neutěšená situace italské ekonomiky dána strukturálními domácími faktory přítomnými již v desetiletích po druhé světové válce. „Nízkonákladová konkurence, mnoho malých firem, hluboké územní rozdíly, to vše se vzájemně spojilo s politickými omezeními způsobenými globalizací a evropskou integrací, což prohloubilo italský úpadek,“ má jasno ekonom.

„Ze strukturálního hlediska nevedlo členství v eurozóně k modernizaci a k růstu,“ dodal Heimberger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přijímat euro znamená strkat hlavu do eurohujerské oprátky. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemolik , 03.07.2024 17:54:27
Euro by bylo posledním hřebíkem do rakve české suverenity.

|  11 |  0

Další články z rubriky

To mě štípněte. Tolik za kilo rybízu? Zákazník na trhu byl zděšen

4:44 To mě štípněte. Tolik za kilo rybízu? Zákazník na trhu byl zděšen

Meruňky z Moravy, kilo za 150 korun, 100 gramů višní za 30 korun, borůvky ze Šumavy 350 korun za kil…