Je potřeba vymýtit dluhy, vyzývá podnikatel. Zamořují prý celý národ

02.12.2012 9:27 | Zprávy

Politici by měli být osobnostmi, které svým občanům zabezpečí prosperitu. Jenže ve skutečnosti se starají pouze o tu svojí, kritizuje je Petr Havlíček, podnikatel, starosta a zakladatel společnosti Pozitivní svět. Svůj text zveřejnil v ParlamentníchListech.cz v sekci Názory.

Je potřeba vymýtit dluhy, vyzývá podnikatel. Zamořují prý celý národ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 

„Politici, kterým jsme svěřili moc, vytvořili nástroj, jenž má sloužit k vymáhání peněz od dlužníků. Občané žijící v dobré víře, že politici jsou těmi, kdo zabezpečí prosperitu, uvěřili v jejich politicko-populistická hesla a nechali se mediální masáží bankovních domů zlákat k zakoupení jejich produktu zvaného dluh,“ poukazuje na špatné poměry na politické scéně.

Státní dluh strmě klesá a zatěžuje podle něj celý národ. „Půl miliónu občanů dnes nemá práci a každý desátý občan čelí exekuci. Domácnostem, které uvěřily politickým amatérům, že jedině oni dovedou vést stát, dnes zůstává na krku dluh v celkové výši 1,25 biliónu Kč,“ počítá Havlíček. Nelze opomenout ani zadlužení firem, které investovali do svého rozvoje. „Pokud všechny tři uvedené dluhy sečteme, jedná se o skutečný a reálný dluh naší země, který se týká, ať už přímo nebo nepřímo, každého z nás,“ míní.

Je třeba začít s čistým štítem

Český stát tak jako celek, se všemi občany a firmami, dluží dle jeho propočtů téměř čtyři biliony korun českých. Základní otázka prý zní: V čem je ten zásadní problém? „Natiskněme si tolik peněz, abychom mohli zaplatit všechny naše dluhy. Státní, firemní, i ty domácí. A bude dobře. Dluhy zmizí a s nimi zmizí i infekce, kterou se lidstvo nakazilo.  Infekce, která se jmenuje DLUH. Dluh, který vytváří bankovní svět,“ navrhuje Havlíček.

„Mohli bychom tento proces nazvat ozdravovnou ekonomiky, a aby v budoucnu nemohl tento nebezpečný virus na lidskou společnost opět zaútočit a infikovat ji, je třeba ho zcela z ekonomického procesu vyloučit. A začít s čistým štítem. Tedy bez dluhů,“ píše. A že by se odborníkům mohl zdát tento nápad přitažený za vlasy a nereálný? „Nenechte se mýlit. Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond aktuálně navrhují odpustit Řecku polovinu dluhu. No vida a je to venku! Pak že to nejde.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Zůstanete v politice?

Pane Bartoši, nemyslíte, že jste se rozhodl unáhleně? Proč už nechcete být předsedou? Nebo to nechtějí jiní? Pokud je to tak, tak si neuvědomují, že strana stojí hlavně na vás. A co by mě taky dost zajímalo je, zda budete příští rok kandidovat do sněmovny?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Buzerace zemědělců zvedne ceny. Ve jménu EU

4:44 Buzerace zemědělců zvedne ceny. Ve jménu EU

Zemědělcům byrokratické zátěže neubývá, ale naopak. Po dni stráveném prací na poli nebo ve stáji si …