Jména, kolem kterých se v ČT našlapuje. Znalec rozebírá, jak to vzniklo

10.08.2024 7:28 | Monitoring

V České televizi (ČT) podle etika médií z Masarykovy univerzity Jana Motala postupem času vznikl jakýsi „klub privilegovaných“, který je nutné k nezávislosti veřejnoprávního kanálu „rozpustit“. Nový ředitel ČT Jan Souček dle něj „zdědil stát ve státě“ a přestože zatím „dělá spíše kosmetické změny“, už jen ty naráží na silný odpor. Vidět to dle komentáře Motala pro Deník Alarm bylo u rozhodnutí ukončit vysílání pořadu 168 hodin Nory Fridrichové. Čas je prý ovšem na „ráznější kroky“. Zaznívá i jméno dlouholetého moderátora Václava Moravce.

Jména, kolem kterých se v ČT našlapuje. Znalec rozebírá, jak to vzniklo
Foto: Repro ČT24
Popisek: Nora Fridrichová - reportáž o neočkovaných v nemocnicích

Motal ve svém komentáři pro Deník Alarm popsal, že „cokoliv, co se děje v České televizi od vánoční krize v roce 2000, nabývá politického rozměru“ a poukázal rovněž, že „podezření, že jde ČT na ruku té či oné politické straně, je takřka národním konsenzem, jen chybí shoda na tom, komu že svým vysíláním vlastně prospívá“. „To ukázala i pandemie, kdy televize minimálně v prvních měsících působila spíše jako krizová komunikační linka vlády než nezávislé médium, jež by podrobovalo mocenská rozhodnutí kritickému zkoumání,“ připomenul.

Právě informování během počátku epidemie covidu mělo jasně ukázat, že ČT není tím, za co ji někteří lidé měli. „I když ve veřejném prostoru převládá názor, že veřejnoprávní novinářstvo je hrází proti Babišovým mocenským choutkám, pokrývání covidu dokládá, že za Dvořáka televize chutě rezignovala i na svůj boj s oligarchou, pokud to bylo výhodné pro její vztah s establishmentem,“ shrnul docent z katedry mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity.

Středopravicoví politici a političky za poslední dekádu dle Motala „neudělali vůbec nic, co by pomohlo nezávislost České televize zvýšit“ a „používali ji jen jako jeden ze střípků své permanentní antibabišovské předvolební kampaně, zatímco liberálové dle něj zapomínají na to, že „veřejná služba má reprezentovat realitu celé společnosti a poskytovat prostor pro diskuzi všech názorových a postojových skupin, nikoliv jen těch, které odpovídají dobrému ‚demokratickému‘ vkusu“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jaká pak politika?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetáta , 10.08.2024 10:29:18
Vůbec nejde o politiku, o objektivní zpravodajsví či nadržování té či oné straně: Jde o obyčejné tunelování vytvořenou mafií, která je v nejen v ČT, ale v každé bohatší televizi u koryta, čerpá milionové honoráře, nakupuje céčkové pořady a drží pohromadě. Tyto partičky jsou tak nenažrané, že ač stále nejraději opakují 30 - 50 let staré pořady, aby "ušetřili" , současně sami kynou jak těsto na bucht.y..

|  5 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…