Klaus rozdal ročně čtyřicet milostí, proti Havlovi byl však břídil

25.12.2012 11:13 | Zprávy

Funkční období prezidenta Václava Klause se chýlí ke svému konci. Během deseti let působení v čele státu udělil 438 milostí, tedy přibližně 40 za rok. Jeho předchůdce Václav Havel omilostňoval odsouzené zhruba osmdesátkrát za rok. Kromě toho Klaus třikrát rozhodl o přerušení výkonu, jednou o propuštění z vazby a o třech odkladech trestu.

Klaus rozdal ročně čtyřicet milostí, proti Havlovi byl však břídil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Klaus při rozhodování, zda milost udělit či nikoliv, přihlížel zejména k zdravotnímu stavu odsouzeného a k tomu, jestli by jeho děti musely být umístěny do ústavní péče. Většinou také milost spojil s několikaletou podmínkou, že dotyčný nesmí páchat žádnou trestnou činnost.

Prezident mimo to také uděloval milosti cizincům vyhoštěným z České republiky, kteří však v zemi mají rodinné zázemí, manželku či manžela a vyhoštění jim tak neumožňuje žít rodinným životem. Vždy se ale jednalo o jednotlivce, kteří v Česku nepáchali žádnou závažnou trestnou činnost.

Přihlížel k mimořádným okolnostem trestných činů

Podobně se dočkali Klausovy milosti i mnozí ti, kteří byli soudem vyhoštěni pro neoprávněný pobyt v Česku, ale v případě návratu do rodné země by jim hrozilo politické pronásledování.

Omilostnění byli však i někteří lidé odsouzeni za těžší trestné činy, které byly ale spojeny s mimořádnými okolnostmi. Příkladem je případ Slavoje Haška, který byl odsouzen za vraždu. Hašek totiž přistihl u svého domu zloděje, kterého se pokusil zadržet. Když však na něj začal zloděj najíždět automobilem a ohrožovat ho střelnou zbraní, Hašek zloděje zastřelil loveckou puškou. Klaus přihlédl k tomu, že jednal v sebeobraně, a v říjnu 2004 mu udělil milost.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…