Maďarsko: Ropu z Ukrajiny jsme vyřešili. Bez EU, bohužel

26.08.2024 10:36 | Zprávy

Do Maďarska v jednu chvíli přestala téct ropa z Ukrajiny, resp. ruská ropa proudící přes Ukrajinu. Vláda premiéra Viktora Orbána nejprve žádala EU, aby situaci řešila, ale teď šéf kanceláře maďarského premiéra Orbána Gergely Gulyás oznámil, že se situaci podařilo vyřešit. A vynadal Evropské unii.

Maďarsko: Ropu z Ukrajiny jsme vyřešili. Bez EU, bohužel
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Maďarsku budou parlamentní volby osmého dubna

Šéf kanceláře maďarského premiéra Orbána Gergely Gulyás před pár dny oznámil, že Maďarsko po výpadku toku ruské ropy přes Ukrajinu řeší otázku, jak zajistit svou energetickou bezpečnost. V minulém týdnu oznámil, že společnost MOL se podle něj snaží zajistit energetickou bezpečnost země. Dal najevo, že to bude o něco složitější než dosud, když v maďarské energetické bezpečnosti hrála roli Ukrajina, ale Maďarsko prý získá stabilní přísun ropy.

 

 

A to se podle Gulyáse teď podařilo. Ropná a plynárenská společnost MOL bude s největší pravděpodobností schopna podepsat nezbytné dohody, které zajistí, že tranzit ropy přes Ukrajinu do Maďarska bude fungovat. Nebude blokován.

„Technicky to bude znamenat, že i když je doprava nákladnější a MOL musí nést rizika z rusko-ukrajinské hranice, existuje právní řešení, které zaručuje budoucí tranzity,“ řekl. Jeho vyjádření uveřejnil server About Hungary.

V této souvislosti vyčinil Evropské komisi, která z jeho pohledu vůbec neprojevila snahu situaci pro Maďarsko obtížnou jakkoli řešit.

Uvedl, že Maďarsko ani Slovensko nedostaly žádnou formu podpory z Bruselu. Dodal, že Brusel nedokázal ochránit členy EU před jednáním nečlena EU, který porušil jeho dohodu o přistoupení podepsanou s EU.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

EU naopak se snažilo přinutit Ukrajinu aby nic nepustila na Slovesko a do Maďarska, protože tyto státy nechtějí války., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 26.08.2024 11:13:51

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …