Na oslavu 700. výročí narození Karla IV. dorazil první vladař

13.05.2016 15:48 | Zprávy

Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě přijal lucemburského velkovévodu Jindřicha I., prvního ze tří členů evropských panovnických rodů, kteří do Prahy zamířili na oslavy 700. výročí narození Karla IV. Se Zemanem se dnes ještě setká lichtenštejnský dědičný princ Alois a monacký kníže Albert II.

Na oslavu 700. výročí narození Karla IV. dorazil první vladař

Zeman lucemburského šlechtice srdečně přivítal a oslovil podle protokolu "Vaše veličenstvo". Po krátkém pózování pro fotografy odešli jednat mezi čtyřma očima do Trůnního sálu Pražského hradu.

Jindřich I. byl v Praze už několikrát ještě předtím, než se stal panovníkem. Dnes v podvečer převezme cenu Karla IV., kterou uděluje hlavní město Praha společně s Karlovou univerzitou. Lucemburský velkovévoda, lichtenštejnský dědičný princ a monacký kníže se zúčastní také sobotní mše v chrámu svatého Víta, která má být vyvrcholením karlovského výročí.

Na oslavy 700 let od narození římského císaře a českého krále Karla IV. byli pozvání zástupci deseti evropských monarchií. Z různých důvodů se však omluvili. Například španělský král musí řešit vnitrostátní potíže, švédská královská rodina má starosti s narozením několika potomků a britská královna slaví 90. narozeniny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kočka snědená migranty novým tématem voleb v USA

10:24 Kočka snědená migranty novým tématem voleb v USA

Volební souboj v USA může být hodně těsný. Pro voliče demokratů i republikánů je nejdůležitějším tém…