Neřesti v příštím roce zdraží. Kdo žije zdravě, ušetří

30.12.2010 11:55 | Zprávy

Stejně jako každý rok se Češi hrozí, co všechno zase zdraží. I letos toho bude hodně. Něco ale přeci jen zlevní - domácí biopotraviny.

Neřesti v příštím roce zdraží. Kdo žije zdravě, ušetří

Pohled do peněženky bude v lednu zase o trochu smutnější. A to nejen pro kuřáky a ty, kteří si sem tam dopřejí nějakou tu sklenku. Zdraží v podstatě všechno od pečiva, přes ovoce až po letenky.

Kdo si neodpustí zajít po práci "na jedno", zaplatí "za jedno" o padesát haléřů víc než dřív. Krabička cigaret draží průměrně o čtyři koruny. Výrobci obou "neřestí"  se shodují na stejném důvodu - špatná úroda. Urodilo se méně obilovin, méně tabáku, ale také méně kávy a kakaa. Zdraží proto káva i čokoláda a výrobky z ní.

Pečivo by mohlo zdražit o 20 procent. Porostou i ceny energií

"Úroda byla nízká u nás i v zahraničí," potvrdil pro Lidové noviny finanční analytik David Marek. "Devět z deseti pekařů navíc prodělává už dnes. Zdražení je proto nevyhnutelné," podotkl Milan Wilda z Pekáren Vodička. Ceny pečiva by podle něj mohly vzrůst až o 20 procent.

Zdraží se i energie. Elektřina o pět procent, voda o pět až deset procent a stejně tak i teplo. To se nebude týkat Prahy, kde Pražská teplárenská ohlásila jednoprocentní zlevnění. Plyn u zákazníků společnosti RWE podraží, u klientů E.ON zlevní o pět procent.

Levnější biopotraviny

Zlevní se domácí bioprodukty, domácích výrobců je totiž na trhu čím dál více. "To může znamenat nárůst domácí výroby a zlevňování díky vyšší produkci," uvedl Tom Václavík, provozovatel serveru Bio-Info.

Drahá nafta a benzin

Zdražení benzinu a nafty ovlivní ceny jízdného dálkových linek i městské hromadné dopravy v jednotlivých městech. Zdraží i tarify taxikářů a letenky. V dopravě se projeví i špatná úroda kaučuku, ze kterého se vyrábějí pneumatiky. I ty totiž zdraží.

Ze situace tak možná vytěží České dráhy. "Připravujeme akční nabídky. Dojde tedy k dočasnému či jednorázovému zlevnění některých cest," řekl mluvčí firmy Petr Šťáhlavský.

Čtěte:

Nový rok? V peněžence bude průvan

Foto: slozenkyfreehomeclub.cz

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nábor na Ukrajině: Sbírají, jak mohou, ale nedaří se. Útěky, dezerce i sebevražda

10:10 Nábor na Ukrajině: Sbírají, jak mohou, ale nedaří se. Útěky, dezerce i sebevražda

Ukrajinská armáda má problém. Nedostává se jí mužů. Z náborových cílů se daří plnit jen zlomek. Někt…