Norský chudák jezdí do Karibiku, českému zbude tisícovka, rozčílil se Dienstbier

18.12.2012 9:15 | Zprávy

V tradičním „prezidentském grilování“ v MF DNES se kandidát ČSSD Jiří Dienstbier musel hájit především z nadbíhání KSČM. Dienstbier to považuje za nezbytnost, kterou by prý pochopil i jeho otec, jehož komunisté věznili. Přidal i pár šťouchanců Miloši Zemanovi, se kterým bojuje o levicové voliče.

Norský chudák jezdí do Karibiku, českému zbude tisícovka, rozčílil se Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Keller byl kmotrem knihy kandidáta na prezidenta Jiřího Dienstbiera

„Jsem kandidátem progresivního proudu ČSSD, kterému jde o ideový pohled na politiku a který nechce pokračovat v mechanismech, jako byla opoziční smlouva,“ říká v rozhovoru Jiří Dienstbier. Na rozdíl od Miloše Zemana, který už podle něj vůbec není levicovým kandidátem. „Deset let cíleně poškozuje hlavní levicovou stranu,“ říká o sém rivalovi v boji o levicové voliče.

Levicové myšlenky sociální spravedlnosti je podle něj nezbytné zdůrazňovat, protože v České republice je problémem zhoršující se sociální situace některých skupin. „V domovech pro seniory například odevzdávají pětaosmdesát procent svého příjmu, který je osm nebo devět tisíc korun,“ upozorňuje. „Norští chudáci, žijící na hranici chudoby, létají každý rok na čtrnáct dní do Karibiku k moři.

Za tímto účelem musí ČSSD uvažovat i o přehodnocení svých dosavadních názorů na koaliční potenciál. „Bohumínské usnesení vzniklo v určité době a podle mě se porušuje od minulých krajských voleb, kdy jsme měli dvě koalice a čtyři menšinové rady s tichou podporou komunistů,“ říká prezidentský kandidát ČSSD. Ta se proto podle něj usnesením, zapovídajícím spolupráci s komunisty, už dávno neřídí.  

Na dotaz, jak se tato tolerance ke komunistům slučuje s jeho rodinným zázemím  v protikomunistickém disentu, vysvětluje: „ Oba moji rodiče jsou z výrazně levicově orientovaných rodin a to, co říkám, pro ně bylo a je naprosto přirozené,“ říká prezidentský kandidát. I jeho otec prý měl na tyto věci podobný pohled. „I mého otce v senátních volbách na Kladensku podpořili tamní zastupitelé KSČM,“ připomíná. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

18:45 Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

První odhady výsledků dnešních rakouských parlamentních voleb naznačují, že by v sousední zemi mohla…