ODS je v úpadku. Bolševik se vrací, děsí se nepřítel komunistů

19.11.2012 20:10 | Zprávy

JINÝMA OČIMA Miloš Sabáček patřil k lídrům listopadové revoluce v roce 1989 v Liberci. Před revolucí pracoval v uranových dolech. „Naučilo mě to rány přijímat a rozdávat. Tam jsem se naučil radikalismu,“ vysvětluje. Projevuje se to v jeho nekompromisních názorech ke komunistům.

ODS je v úpadku. Bolševik se vrací, děsí se nepřítel komunistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Brně se na kongresu volil předseda ODS. Bublina splaskla. Petr Nečas post proti Ivanu Fuksovi obhájil

„Táta mě nabádal. Nevěř jim, ani těm bývalým. Jednou zaprodali duši, udělají to znovu,“ říká pro ParlamentníListy.cz. A protože očekává v příštích volbách vítězství levice s dominancí komunistů, hledá si už místo, kam odejde. „Čeká nás rudý parlament. Bude to jako když bouchne papiňák,“ myslí si.

V pátek 17. listopadu 1989 projížděl Sabáček Prahou a na Jungmannově třídě spatřil demonstraci. V pondělí už se zúčastnil v Liberci prvního protestního pochodu, který vyvolali středoškoláci. Tady se setkal poprvé i se svojí budoucí ženou Gábinou Kafkovou. „V hloučku tam stála s několika lidmi, třeba si vzpomínám na Tomáše Hajíčka, dnešního frontmana kapely Krucipüsk,“ říká. Večer toho dne založili Libereckou iniciativu. Na ní pak navázalo po týdnu místní občanské fórum. „Vzniklo v bunkru na Tržním náměstí,“ konstatuje Sabáček, který po revoluci z tohoto bunkru vytvořil vyhlášený rockový klub Golet.

Liberecké občanské fórum – Petr Čermák a Přemysl Sobotka

Hlavními oporami listopadové revoluce v Liberci byla obě divadla – Naivní a F. X. Šaldy – a nemocnice. Ostatně lékaři to pak v politice dotáhli nejdále. Konkrétně Petr Čermák, který se stal ministrem vnitra, a samozřejmě Přemysl Sobotka, bývalý předseda Senátu a kandidát na prezidenta. Sabáček s Kafkovou patřili k těm radikálním, spor se vedl o reformní komunisty. Záhy tak politiku opouštějí. Ještě předtím Sabáčka navrhli jako poslance České národní rady. „Odmítl jsem nemaje politické ambice,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz. Nastartoval tak politickou kariéru Petra Čermáka, který šel do ČNR místo něj. „Když vznikla ODS, byl jejím výkonným místopředsedou. Vykonal své, hodnotím ho pozitivně. Byl to takový buldozer, radikální, bez kompromisu. I proto se na něj naházela špína, ale nic konkrétního mu nedokázali,“ obhajuje Čermáka Sabáček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

18:12 „Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

Bývalý prezident Miloš Zeman označil výsledky krajských voleb jako jednoznačné referendum o vládě, p…