Odškodnění za Vrbětice. Vláda schválila Hamáčkův návrh

12.07.2021 22:41 | Zprávy

Kauza Vrbětice se dále vyvíjí. V pondělí vláda podpořila poslanecký návrh zákona o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích na Zlínsku, uvedl to ministr vnitra a předkladatel zákona Jan Hamáček (ČSSD). Podle svých slov nyní udělá maximum pro urychlené schválení v Parlamentu.

Odškodnění za Vrbětice. Vláda schválila Hamáčkův návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Jan Hamáček

Normu předložila skupina poslanců ze všech politických uskupení s výjimkou SPD a KDU-ČSL v čele s místopředsedou vlády Janem Hamáčkem a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Zákon počítá s odškodněním zhruba 660 milionů korun za omezení po výbuchu dvou muničních skladů. Částka byla rozdělená mezi Zlínský kraj, Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a Slavičín a jeho obyvatele.

„Mám velkou radost, že vláda podpořila můj návrh zákona na odškodnění občanů z okolí Vrbětic. Udělám teď maximum pro jeho urychlené schválení v Parlamentu,“ uvedl na Twitteru Hamáček. Vláda přitom původně chtěla návrh zamítnout na základě stanovisek ministerstev financí a obrany.

„Při výbuchu prvního ze skladů zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci 2014. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav,“ rekapituluje server Reflex.cz. Nedávno vyšlo najevo důvodné podezření České bezpečnostní složky, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. To vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem.

Wikipedia:

Jako kauza Vrbětice je médii označován sled událostí zejména v politické a diplomatické rovině, který se veřejně začal odvíjet od 17. dubna 2021 v důsledku předchozího zjištění českých bezpečnostních služeb, že za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014, při kterých zahynuli dva lidé, mohli s největší pravděpodobností dva agenti ruské vojenské rozvědky GRU – Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.
 
Následovaly kroky českých i cizích politiků a došlo k česko-ruské diplomatické roztržce. Česká republika v důsledku těchto zjištění vyhostila 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze (z toho 14 diplomatů), podle ministra vnitra a zahraničních věcí Jana Hamáčka všechny, kteří byli českými tajnými službami identifikováni jako důstojníci ruských tajných služeb. Ruská strana v odvetě vyhostila 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě, z toho 16 diplomatů. Česko o pár dnů později rozhodlo o vyhoštění dalších ruských diplomatů, přičemž má jejich výsledný počet být stejný jako na ambasádě v Moskvě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Michal Šmarda byl položen dotaz

Sociální služby?

Dobrý večer, pane Šmarda, dnes jsem četla článek, které vyšel na PL o předvolební kampani Sociální Demokracie, která se zaobírá situací v sociálních službách. Chci se Vás na něco zeptat. V době L, kdy byla na MPSV p. Maláčová, nebyla situace dobrá, tím chci říci, ač Vy osobně jste nebyl ve vládě ani...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

17:25 „Všechno, co dělá, je na objednávku zvenčí.“ Tlustý na Fialu použil ošklivé slovo

Někdejší ministr financí Vlastimil Tlustý hovořil s moderátorkou Alex Mynářovou v pořadu XTV.cz Podt…