Okamura je zamindrákovaný, naznačuje prestižní americký list

06.01.2015 12:21 | Zprávy

Boj proti multikulturalismu podle listu Washington Post má v Česku kuriózního vůdce, a to tokijského rodáka Tomia Okamuru. Ten si údajně nesnášenlivostí kompenzuje těžké dětství. Pohled ze zahraničí zprostředkoval čtenářům server Lidovky.cz.

Okamura je zamindrákovaný, naznačuje prestižní americký list
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Tomio Okamura

Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura se zasloužil o pozornost zahraničních médií svými příspěvky na facebooku. Ten poslední, který měl směřovat proti radikálnímu islámu a vyzýval občany k obtěžování muslimů venčením prasat u mešit, přiměl k reakci Washington Post.

Boj proti multikulturalismu a islámu údajně odráží ducha současné doby. Autor článku tvrdí, že v Česku má toto tažení kuriózního vůdce, tokijského rodáka Tomia Okamuru, který se přes kariéru byznysmena dostal až na pravou stranu politického spektra.

Post si všímá především už zmíněného příspěvku na  facebooku, který obsahuje podrobný a obsáhlý návod, jak se bránit islamizaci Česka. Mezi příklady v něm uvádí nejen venčení prasat před mešitami nebo nošení vyzývavého oblečení, pranýřuje v něm i nakupování kebabů, ve kterém spatřuje cestu k povinným burkám pro ženy jako důsledek plíživé islamizace. Autorem návodu je Okamurův kolega Jiří Kobza, který sice není členem hnutí, ale patří do širšího grémia.

Okamura sice hlasitě říkal, že bude bojovat proti rasismu, ale jeho dřívější tvrzení se neslučují s jeho současnou politikou

Deník prý v návaznosti na to, že v Česku nežijí téměř žádní muslimové, považuje podobná prohlášení za bizarní. Lidovky.cz dále v této souvislosti informují o článku z roku 2013, kdy o Okamurovi psal deník Japan Times. Ten totiž tvrdil, že si Okamura plamennými výroky kompenzuje své obtížné dětství, strávené napůl v Japonsku a napůl v Československu. V obou zemích prý navíc zažíval diskriminaci kvůli svému smíšenému původu.

V Tokiu mu navíc po dostudování nebylo umožněno pracovat v oboru a nějakou dobu se živil jako popelář a prodejce popcornu v kinech. Podle Okamurových slov ho toto životní období v politice významně ovlivnilo. „Vždy jsem se snažil bojovat proti rasismu tak, že se budu chovat lépe než ti, kteří na mě plivali pro můj smíšený původ. Taky jsem strávil nějaký čas v sirotčinci, proto se zaměřuji na solidaritu a sociální otázky,“ prohlašoval tehdy Okamura. Podle Postu se však jeho slova neslučují s jeho současnou politikou.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Novinář Kmenta má informace z ODS: Velký plán. Fiala váhá, tlačí ho do něj

23:09 Novinář Kmenta má informace z ODS: Velký plán. Fiala váhá, tlačí ho do něj

Odvolání Ivana Bartoše a případný odchod Pirátů z vlády je součástí plánu na velkou změnu. Vládní pě…