Pirát Peksa naříká. Konzervativci si teď prý prosadí, co chtějí

12.07.2024 13:20 | Monitoring

Končící europoslanec pirátské strany Mikuláš Peksa se zlobí. Voliči rozhodli tak, že se teoreticky dá složit politická většina v Evropském parlamentu bez liberálů, případně bez Zelených. Z Peksova pohledu voliči vlastně řekli, že dovolí vznik nesociální Evropy, která bude jen stagnovat.

Pirát Peksa naříká. Konzervativci si teď prý prosadí, co chtějí
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Od voleb do Evropského parlamentu uběhlo už pár dní a končící pirátský europoslanec Mikuláš Peksa promluvil k novému složení Evropského parlamentu.

„Co se v europarlamentu změnilo matematicky – v minulém volebním období nešlo postavit většinu lidovci + krajní pravice, pro získání většiny bylo třeba zapojit Renew Europe (dříve známí též jako ‚liberálové‘). Teď to jde. Čili všechny návrhy, na kterých se shodnou umírnění konzervativci s hardcore reakcionáři, projdou, protože pro to bude většina. Už nepotřebují hledat další partnery. Vítejte v nové Evropě, která nechce být sociální, nechce být liberální a stačí jí prostě stagnovat,“ nešetřil kritikou Peksa.

Publicista Pavel Šafr ze serveru Forum24 za takovéto hodnocení Peksovi vyčinil.

„To je hodně přemrštěné hodnocení. Liberálně konzervativní EPP nemůže kooperovat s tím proruským odpadem,“ konstatoval Šafr.

Složení Evropského parlamentu

Složení Evropského parlamentu

Někdejší ministr pro životní prostředí za ODS Pavel Drobil Peksovi v diskusi připomínal, že se počet poslanců v Evropském parlamentu změnili z vůle voličů.

„Všiml jste si, že takto rozhodli voliči ve svobodných volbách? Prostě nejen byznys, ale už i občané vzkázali některým regulérní magorům, že blbnout se může jen odtud–potud,“ pravil Drobil.

Nadšenec do elektromobilů Vít Holan se přidal.

„Evropa stagnuje hlavně kvůli regulačnímu peklu, co jste podporoval. Chápu, že jste smutný, že jste přišel o velmi lukrativní práci, která vám vydělávala velmi slušně. Navíc v EPP nejsou jenom konzervativci. Rozhodně bych třeba takového Niedemayera neoznačil za konzervativce,“ konstatoval.

Složení Evropského parlamentu

Složení Evropského parlamentu

"Ve skutečnosti může. Ono to totiž nefunguje jako v české sněmovně, že byste měl návrhy ‚vládní’ a návrhy ‚opoziční’. U návrhu se ví, která skupina ho podala, a pak se rozhoduje podle obsahu. Přičemž klasické řešení je, že ten návrh podá ECR, na kterou se nevztahuje cordon sanitaire. EPP řekne "to zní tak nějak rozumně konzervativně" a když tam pak napadají hlasy toho "proruského odpadu", jak Vy říkáte, tak dodají "jejda, jak se to mohlo stát....". Málo se to ví, ale ti drahoušci z ECR tam mezi nima chodí a koordinují to. Do teď to fungovalo, že museli ukecat i Renew, no tak od teď už nemusí. A jestli se ptáte, co je obsahem - no, ona ta, jak Vy říkáte ‚liberálně-konzervativní EPP’ nemá ráda LGBT, ženská práva moc neřeší, jsou jí ukradeni mladí, ekologie, sociální práva, transpernce, ochrana soukromí....no a na tom všem se vlastně shodnou i s těmi hard core obránci Putina," poznamenal také Mikuláš Peksa.

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Barbora Urbanová byl položen dotaz

americké volby

Fakt si myslíte, že Americké volby budou hodně o tom, jak se ženy v dnešním světě cítí? Nepřeceňujete je až příliš? Copak to, že by se prezidentkou stala žena, změní celý svět? Zlepší třeba postavení žen v islámských zemích nebo že by se tím něco změnilo pro nás ženy tady? Co jako? Já myslím, že jso...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak už se s tím netrapte. Pro vás prostě studna příjmů vyschla. Voni vám kámoši nějaké to korýtko zase přidělí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusenevolteStb , 12.07.2024 16:14:02
Co takhle místo koordinátora pro všechny Pirátské trafiky? :-)

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Součkovy popravy“. Xaver doporučil Fridrichové noční práci. Šarapatka vrací úder

9:46 „Součkovy popravy“. Xaver doporučil Fridrichové noční práci. Šarapatka vrací úder

Moderátor soukromé televize XTV Luboš Xaver Veselý se ostře obul do Moderátorky ČT Nory Fridrichové.…