Polsko nebylo na důležitém setkání. „Scholz ho tam nechtěl,“ zaznělo. A je zle

21.10.2024 14:31 | Monitoring

Francie, Německo, Velká Británie a USA. Nejvyšší představitelé těchto zemí se sešli v pátek, aby diskutovali o bezpečnosti v Evropě. Kdo chyběl? Podle bezpečnostních analytiků Polsko. Tito analytici si stěžují, že formát největších zemí v Evropě je zastaralý. Ale přišlo i obvinění od bývalého estonského prezidenta, že přítomnost Poláků zatrhl sám kancléř Olaf Scholz.

Polsko nebylo na důležitém setkání. „Scholz ho tam nechtěl,“ zaznělo. A je zle
Foto: wikipedia
Popisek: Olaf Scholz

V pátek se sešli zástupci třech největších evropských zemí a Spojených států. „Dnes jsem se v sídle NATO setkal se svými kolegy z Německa, Francie a Spojeného království. Jednali jsme o našem společném závazku podporovat Ukrajinu a usilovat o stabilitu na Blízkém východě a potvrdili jsme naše odhodlání udržovat mír a bezpečnost v Evropě i mimo ni,“ uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin.

O setkání informoval také německý ministr pro zvláštní záležitosti Wolfgang Schmidt, tedy že je vše připraveno na jednání „čtyřky“.

Jednání ovšem popudilo příznivce Polska. „Nejvíce deprimující na tom všem je, že lídry účastnící se tohoto setkání pravděpodobně ani nenapadlo, že by se k nim u stolu měly připojit země jako Polsko a diskutovat o budoucnosti Ukrajiny,“ ozval se Jonathan Eyal, zástupce ředitele britského bezpečnostního think-tanku RUSI.

„Proč nebylo pozváno Polsko?“ ptal se historik Roger Moorhouse. „Čtyřčlenný formát již opravdu, ale opravdu neodráží evropskou obrannou realitu. Mělo tam být minimálně Polsko,“ komentovala analytička Constanze Stelzenmüllerová.

„Pokud v tom nevidíte problém, jste součástí toho problému,“ přidal se zástupce ředitele varšavského think-tanku OSW Jakub Jakóbowski.

Filozof Konrad Werner se ptal ministra zahraničí současné polské vlády Radka Sikorského, zda plánuje být nepřítomen, když se vytváří bezpečnostní architektura Evropy. „Vím, že není snadné se tam dostat a narušit absurdní nicnedělání těchto čtyř, ale neplatíme vás jen kvůli předvádění se na CNN nebo MSNBC,“ vzkázal.

Profesor evropských studií Štefan Auer odtušil, že tím padá teorie, že Polsko nikam nezvou, protože v něm vládne Právo a spravedlnost.

Podle bývalého prezidenta Estonska Toomase Hendrika Ilvese ale za tím, že na jednání nebylo Polsko, stojí německý kancléř Olaf Scholz. „Bylo mi řečeno, že Scholz osobně zablokoval polskou účast,“ napsal.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Jan Grulich byl položen dotaz

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Ale to přeci mohli vždy nebo myslíte, že třeba alkohol není droga? A proč jinak přistupovat k HHC ale i třeba THC?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 66 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pořád si někdo myslí, že západ bere vážně východ Evropy? Ani to Polsko jím není dobré., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOCHO , 21.10.2024 15:21:00

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…