Předsedkyně Evropského parlamentu a manžel lobbista. A jedna nenápadná výjimka

04.09.2024 13:40 | Monitoring

Dosavadní předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová se podle vlastních slov snažila prosazovat transparentnost ve fungování této instituce EU. Nechala kvůli tomu dokonce sepsat nový etický kodex. Server Politico však zjistil, že celý tento kodex ukrývá jeden háček. Jeho pravidla se vztahují na všechny členy Evropského parlamentu, kromě ní samotné. Metsolaová přitom má za manžela právě lobbistu.

Předsedkyně Evropského parlamentu a manžel lobbista. A jedna nenápadná výjimka
Foto: Screen Youtube
Popisek: Roberta Metsolaová, předsedkyně Evropského parlamentu

Když se maltská politička Roberta Metsolaová stala na počátku roku 2022 předsedkyní EP, slibovala, že bude jednat transparentně. Prosadila kvůli tomu dokonce i nový etický kodex. V tomto etickém kodexu je napsáno, že vysoce postavení členové této instituce musejí hlásit své potenciální střety zájmů, a to včetně střetů, které souvisejí nejen s jejich ekonomickou situací, ale také s jejich nejbližší rodinou, případně s citovými vzplanutími.

„Ale podle těchto nových pravidel byla jedna klíčová osoba vynechána: samotná předsedkyně,“ upozornil server Politico. „Pokud jde o její vlastní záležitosti, odmítla jít příkladem,“ doplnil na adresu Metsolaové server.

A hned pokračoval.

„Kdyby po ní bylo požadováno, aby učinila takové prohlášení, mohla by uvažovat o oznámení veřejnosti, že její manžel, Ukko Metsola, byl předním lobbistou EU pro Royal Caribbean Group, se sídlem v Miami, druhou největší světovou společnost zabývající se výletními loděmi.“

Nicholas Aiossa, ředitel Transparency International EU, zdůraznil, že neexistuje jediný pádný důvod, aby Roberta Metsolaová nejednala stejně transparentně jako další členové parlamentu. „Není důvod, proč by prezidentka Metsolaová – nebo jakýkoli prezident – měl být zproštěn povinnosti podat takové prohlášení,“ řekl Aiossa. „Pokud máte manžela nebo manželku, která se podílí na jakékoli činnosti, placené nebo neplacené, snažící se ovlivnit tvorbu politiky EU, měl by to europoslanec prohlásit,“ dodal.

Pravdou však také je, že Ukko Metsola vyplnil všechny potřebné listiny EU a neskrýval, že jedná jako lobbista. Z tohoto pohledu manželé jednali v souladu s pravidly.

„Přesto nelze popřít, že absence formálního odhalení ochránila vztah mezi předsedkyní parlamentu a lobbistou před veřejnou kontrolou, i když Ukko Metsola doprovázel svou manželku na formálních návštěvách, včetně korunovace britského krále Karla III., a Roberta Metsolaová hovořila alespoň dvakrát ve prospěch … námořní dopravy,“ rozváděl myšlenku server.

Mluvčí předsedkyně EP Jüri Laas v prohlášení uvedl, že snaha interpretovat postavení Ukka Metsoly jako skrytého lobbisty je zavádějící a Roberta Metsolaová podle něj z tohoto pohledu není ve střetu zájmů.

Budoucí předsedkyně EP získala vzdělání na College of Europea a v jednu chvíli se prý o konzervativní političce uvažovalo jako o budoucí premiérce Malty. Ale nakonec zakotvila v Bruselu. „Zasedala v parlamentním výboru, který vyšetřoval offshorové společnosti využívané zkorumpovanými politiky včetně politiků z Malty. … Získala si obdiv, ba dokonce loajalitu od protikorupčních aktivistů a europoslanců, kteří prohlásili, že její úsilí o rozšíření transparentnosti v parlamentu bylo skutečné,“ napsal server Politico.

Její muž pochází z Finska a navštěvoval Kennedy School of Government na Harvardu. Mají spolu 4 děti a zatímco Roberta Metsolaová řídí jednání poslanců, její muž prý řídí domácnost. Ale nejen domácnost.

V září 2020 převzal dočasnou roli generálního ředitele evropské pobočky Cruise Lines International Association, nejmocnějšího lobbistického orgánu v oboru. Jeho funkční období skončilo o rok později, zhruba měsíc předtím, než byla Roberta Metsolaová nominována na prezidentku parlamentu,“ upozornil server.

A někteří z aktivistů na Ukkovi nenechávají nit suchou.

„Vždy je problematické, když průmysl, který je tak znečišťující a špatný jako výletní lodě, má tak jasný přístup k evropským institucím a mocenským pozicím,“ řekl Jacob Armstrong, aktivista z nevládní organizace Transport & Environment.

Parlament schválil návrhy zákonů, které poprvé zavádějí cenu za emise uhlíku z námořní dopravy – odhaduje se, že ročně se na emisních povolenkách v tomto sektoru protočí až 600 milionů eur. Ukko Metsola podle všeho chce, aby tyto peníze šly také na zezelenání jeho odvětví, aby mohlo fungovat dál.

Metsolaová v této souvislosti uvedla, že nikdy nepřekročila žádné etické hranice, aby pomohla svému manželovi. Ale podle serveru Politico se nabízí otázka, zda by neměla střet zájmů hlásit do Evropského parlamentu den co den, když žije v jedné domácnosti s lobbistou. Server totiž zjistil, že jako předsedkyně EP promluvila o lodní dopravě celkem dvakrát a označila ji za jednu z oblastí důležitých pro ekonomiku EU.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak můžete chtít po novodobé ŠLECHTIČNĚ aby sdílela pravidla s poddanými, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJaroslav z Bystřice , 04.09.2024 14:37:40
ta už ani nedohlédne na OBČANSKÝ PLEBS. To je pod její úroveň

|  8 |  0

Další články z rubriky

Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

22:03 Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

Největší povodňové škody nemusely nastat, mohla tomu pomoci výstavba přehrady, které však zabránila …