Přijeli i členové SPOLU. Nikoho se neptali. K Václaváku z ODS, úplně jinak

07.09.2022 10:08 | Komentář

Zaplnili Václavské náměstí nespokojení občané, nebo za vším máme vidět Putina? Po sobotní stotisícové demonstraci proti politice Fialovy vlády se vzedmula ostrá polemika. Na jejím počátku stojí komentář premiéra Petra Fialy z ODS, podle kterého se jednalo o akci proruských aktivistů, extremistů a lidí ovlivněných ruskou propagandou. ParlamentníListy.cz hovořily s několika představiteli ODS a KDU-ČSL. Na adresu vlády a premiéra Fialy nezazněly zrovna pěkné věci. Padla slova o „loutce“, označení občanů za nepřátele státu a dokonce účasti místních členů KDU-ČSL na demonstraci.

Přijeli i členové SPOLU. Nikoho se neptali. K Václaváku z ODS, úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest s názvem Česká republika na 1. místě. Naplněné Václavské náměstí chtělo demisi premiéra Fialy

„Demonstraci svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, které mají blízko k extrémním pozicím a které hájí zájmy proti zájmům naší republiky a našich občanů. Každý má právo vyjádřit svoje postoje a demonstrovat. Ruská propaganda a dezinformační kampaně jsou na našem území opakovaně a někdo jim prostě podlehl. Tyto politické síly využívají situace, která je dnes v Evropě, strachu lidí a obavy z budoucnosti,“ sdělil k protestní akci Fiala.

Svým výrokem naštval předseda vlády nejen účastníky a pořadatele demonstrace, ale dokonce i některé své stranické a ministerské kolegy. Část z nich se ozvala přímo v médiích, například šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba nebo ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Výrok samotný není šťastný, je nutné se zamýšlet nad tím a podívat se, co tam lidi vede, a pokud to vláda bude ignorovat, tak může nastat problém,” komentoval premiérovy výroky hejtman Kuba.

Ministr spravedlnosti a vlivný politik ODS Pavel Blažek upozornil, že protestovat přišli lidé, kteří se bojí o budoucnost. „Před rokem by na podobnou akci té dnešní přišlo tak tisíc lidí. Ti přišli i dnes. Nevěřím ale, že těch dalších 69 tisíc byli fanatičtí Putinovci. Byli to lidé obávající se budoucnosti. Berme je vážně. Fakt nechci, abych měl ve své předpovědi ze Sněmovny pravdu,“ napsal Blažek na twitteru.

Během pondělí premiér své sobotní výroky mírnil. Na sociálních sítích zveřejnil vyjádření, kde tvrdí, že svými slovy nemířil na účastníky, ale pouze na organizátory akce. „Demonstraci organizovali příslušníci ruské páté kolony,“ napsal mimo jiné Fiala.

Podle názorů, o které se s námi podělilo hned několik členů ODS z různých částí země, to vypadá, že premiér tentokrát šlápl skutečně vedle.

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
„Nepřekvapuje mě, že dorazilo tolik lidí, čekal jsem spíš ještě větší počty. Horší je, že jako dlouholetý občanský demokrat musím říct, že jsem s hodně věcmi souhlasil. Z druhé strany tam ale padlo poměrně dost výroků, ze kterých mě jímala hrůza. Pro mě to ale neznamená, že budu hned všechny shazovat a označovat za fašisty, lůzu nebo co všechno bylo možné se dočíst. Vláda a premiér zvláště bohužel neposlouchá vůbec nikoho, ani občany, ani vlastní členskou základnu a pak to takhle dopadá. Těmi slovy o proruských extremistech a lidech, co jsou ovládáni propagandou, to Fiala velice, velice přehnal. Nebylo to nešťastné, bylo to pitomé, ubohé a hloupé. Mohl říct, že chápe obavy lidí, ale že vláda bude dělat víc k tomu, aby se ten strach nenaplnil. Mohl to říct celou řadou slušných způsobů, ze kterých by vyzařovala empatie. Místo toho kolem sebe začal kopat, nálepkovat a urážet. Jestliže to vymyslel vlastní hlavou, ukázal, jak mimo realitu žije, ale pokud mu to někdo napsal a poradil a on to pouze řekl do kamer, prokázal, že je loutka, která nemá v čele exekutivy co pohledávat,“ rozpovídal se při neformální rozmluvě s PL letitý člen ODS s vazbami na nejvyšší stranické vedení.

Místní stranický funkcionář ODS z východu republiky má za to, že se premiér vydal cestou dalšího rozdělování společnosti. „Tohle bylo špatně. Všichni ty výroky slyšeli a je naprosto lhostejné, jak je bude dál vysvětlovat a šťourat se v nich, Petr Fiala prostě označil sto tisíc svých spoluobčanů za nepřátele státu. Sledoval jsem tu manifestaci on-line, viděl desítky fotek a zcela jistě tam přišlo i pár magorů a extremistů, ale z drtivé většiny do Prahy dorazili normální lidé, rodiče, senioři a všichni, kdo se bojí o vlastní existence a ztrácejí podmínky k důstojnému životu. Říct, že tam přišli ti, co podléhají jakési propagandě, to se nezlobte, ale to může pronést jen hlupák. Osobně jsem na žádné demonstraci v životě nebyl, nezastávám názor, že by se vláda měla měnit na ulici, ale pouze ve volbách. Na druhé straně je evidentní, že lidi už zkrátka nemají jiné možnosti, jak vzkázat vládě, že dělá zoufale málo. Mám obavu, že řečmi o extrémistech a ruských přisluhovačích náš pan předseda docílil jediné věci, příště přijde víc lidí. Lepší reklamu si organizátoři nemohli přát. Gratuluji, pane premiére,“ svěřil se nám občanský demokrat se svými pocity.

Redakci se podařilo zkontaktovat i několik členů vládní KDU-ČSL z Královéhradeckého kraje, kteří se protivládní demonstrace přímo zúčastnili. „V průběhu srpna jsme se o tom bavili na schůzi místní organizace. Už nás tu členů není mnoho, ale sám jsem ostatním řekl, že osobně na ten protest pojedu a jestli se někdo chce přidat, ať jede. Jeden člen namítal, že nemůžeme jako součást vládní koalice podporovat protivládní protesty, ale nikdo ho nepodpořil. Samozřejmě neproběhlo žádné oficiální hlasování, nic takového, byla to neformální debata přátel, protože se roky všichni známe. Řekli jsme mu, že pojedeme ne jako lidovci, ale občané, kteří nevědí, jestli budou mít na zaplacení elektřiny a plynu. Lidová strana má ve svých kořenech sociální politiku, dobrý život pro poctivé občany a bohužel tato vláda jde zcela proti tomu. Nás na místní úrovni se nikdo z vedení neptá, jestli souhlasíme s kroky vlády, je jim to jedno, hlavně že se zase dostali ke korytům. Když jsme byli součástí vládní koalice se sociální demokracií a hnutím ANO, Babiš sice válcoval preference všem ostatním, ale v důsledku ta politika byla sociálně citlivější, byla lidová. Teď vidíme přesný opak,“ podělil se s námi místní představitel KDU-ČSL, kterého naše redakce dlouho zná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…