První skupina vojáků odletěla chránit vzdušný prostor Islandu

06.10.2014 12:06 | Zprávy

První skupina českých vojáků dnes z čáslavské základny odletěla chránit vzdušný prostor Islandu. Mise čtyř nadzvukových letounů Jas-39 Gripen a 75 lidí potrvá devět týdnů. Zatím na Island odcestoval pozemní personál a přípravný tým, čtveřice Gripenů a zbytek vojáků se k nim připojí ve čtvrtek, řekl ČTK mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

První skupina vojáků odletěla chránit vzdušný prostor Islandu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci se vrátili z mise

„Dnes odletěly čtyři desítky členů pozemního personálu a přípravného týmu. Gripeny a zbytek lidí odletí 9. října kolem poledne,“ upřesnil Pejšek.

Podzimní mise českých stíhaček měla původně trvat pět týdnů, Severoatlantická aliance ale požádala Česko o její prodloužení. Poblíž islandského vzdušného prostoru prý totiž narůstají aktivity ruských vzdušných sil.

Island nemá vlastní armádu

Náklady na misi budou představovat 33,2 milionu korun. Proti původním plánům tak budou asi o 11,3 milionu vyšší. S prodloužením operace souhlasily obě parlamentní komory.

Česko má ze vzduchu dohlížet na bezpečnost Islandu, který nemá vlastní armádu. Dříve se česká armáda podílela na zajišťování bezpečnosti vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska. V Pobaltí nyní působí letectvo jiných členských států Aliance.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyskočil našel ve schránce letáky vládních partají. Žižkovský slovník nestačil

6:32 Vyskočil našel ve schránce letáky vládních partají. Žižkovský slovník nestačil

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „První vzplálo Spolu, další byly noviny hejtmanky Středočechů,“ tak…